Διεπιστημονικό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας: "Κεντρικές τράπεζες και η απορρόφηση των διεθνών διαταραχών (1891-2019)”
06/05/2025 (Σεμινάρια)
Τράπεζα της Ελλάδος, ΔΙΕΣΟΙ
Το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου Οικονομικής Ιστορίας, που συνδιοργανώνει με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, σας καλεί στη διάλεξη με τίτλο:
"Κεντρικές τράπεζες και η απορρόφηση των διεθνών διαταραχών (1891-2019)"
Ομιλητής: Matthias Morys (University of York)
Λίγα λόγια για το θέμα:
Η παρούσα μελέτη καταρτίστηκε από κοινού από τον ομιλητή, Matthias Morys, και τους Guillaume Bazot (University Paris 8) και Eric Monnet (Paris School of Economics, EHESS, CEPII και CEPR). Η έρευνά τους επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν τον ισολογισμό τους για να απορροφήσουν τις διεθνείς νομισματικές διαταραχές από τα τέλη του 19ου αιώνα και εξής, ανακτώντας έτσι κάποια αυτονομία νομισματικής πολιτικής σε ένα ανοικτό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εάν η ακάλυπτη ισοτιμία επιτοκίων (UIP) δεν αποδειχθεί ανθεκτική, μια αύξηση του διεθνούς επιτοκίου (δηλ. του επιτοκίου της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου) μπορεί να ωθήσει προς τα άνω τα εγχώρια επιτόκια σε καθεστώς τόσο σταθερών όσο και κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών. Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να προστατεύσουν εν μέρει τα εγχώρια βραχυπρόθεσμα επιτόκια από αυτή την αύξηση προβαίνοντας σε αγορές εγχώριων στοιχείων ενεργητικού. Σε καθεστώς σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά προς την εξουδετέρωση των παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος. Η μελέτη της αντίδρασης των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών σε μια εξωγενή διεθνή κρίση εξηγεί ορισμένες αινιγματικές συμπεριφορές των επιτοκίων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών που έχουν κατά καιρούς παρατηρηθεί στα διάφορα διεθνή νομισματικά καθεστώτα. Η μελέτη αυτή βασίζεται σε ένα νέο μηνιαίο σύνολο δεδομένων σχετικά με τους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών, καθώς και σε μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές μεταβλητές 23 χωρών από το 1891 (Discussion Paper: https://cepr.org/publications/dp19646).
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται από τις 17:00 έως τις 19:00 στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3). Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.
Το πλήρες πρόγραμμα των προσεχών διαλέξεων βρίσκεται ανηρτημένο στο δικτυακό τόπο του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου Οικονομικής Ιστορίας.
Σχετικός σύνδεσμος:
Αφίσα της εκδήλωσης