EN

Δελτία Τύπου

 • Κοινοποίηση:

Παρουσιάστηκε το 1ο αργυρό συλλεκτικό νόμισμα της σειράς «Φιλέλληνες», αφιερωμένο στον Λόρδο Βύρωνα

01/04/2022 - Δελτία Τύπου

 

 • Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασαν το πρώτο συλλεκτικό νόμισμα της σειράς «Φιλέλληνες», που είναι και το πρώτο νόμισμα που εκδίδεται από ένα κράτος, αφιερωμένο στον Λόρδο Βύρωνα.
 • Το συλλεκτικό νόμισμα σχεδίασαν οι βραβευμένοι καλλιτέχνες του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Σταματόπουλος και Μαρία Αντωνάτου.
 • Δείτε τα στάδια του σχεδιασμού και της παραγωγής του νομίσματος στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) παρουσίασαν την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 το 1ο αργυρό συλλεκτικό νόμισμα της σειράς «Φιλέλληνες», αφιερωμένο στον Λόρδο Βύρωνα, το οποίο εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.     

Πρόκειται για:

 • το πρώτο νόμισμα αφιερωμένο στον Λόρδο Βύρωνα που εκδίδει κράτος,
 • το πρώτο νόμισμα του Νομισματικού Προγράμματος 2022 που κυκλοφορεί,
 • το πρώτο νόμισμα της νέας σειράς συλλεκτικών νομισμάτων «Φιλέλληνες»,
 • το πρώτο νόμισμα του ΙΕΤΑ το οποίο υπογράφουν δύο καλλιτέχνες, ένας ανά όψη, σε μια προσπάθεια να δοθεί διαφορετική καλλιτεχνική οπτική σε ένα τόσο σπουδαίο θέμα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Σύμβουλος Διοίκησης της Alpha Bank Κώστας Κωστής.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά την έναρξη της παρουσίασης, ανέφερε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αποφάσισε να τιμήσει το κίνημα του Φιλελληνισμού, που τόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην απελευθέρωση της Ελλάδας, εγκαινιάζοντας μια σειρά συλλεκτικών νομισμάτων αφιερωμένη στους Φιλέλληνες. Και βέβαια, το πρώτο τιμώμενο πρόσωπο αυτής της σειράς δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον Λόρδο Βύρωνα…. Ο Βύρωνας ενσαρκώνει τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου και μας εμπνέει για συνέχιση της κοινής πορείας των δύο χωρών στο δρόμο της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Προόδου».

Στις έννοιες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στη δική του ομιλία, σημειώνοντας ότι αυτές οι δύο, καινούργιες για εκείνη την εποχή, λέξεις-κλειδιά, η «Δημοκρατία» – με τον τρόπο βέβαια που την αντιλαμβάνονταν τότε – και η «Ελευθερία», βρίσκονταν σταθερά στις αναζητήσεις του Λόρδου Βύρωνα. «Φοβάμαι», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης, «ότι οι έννοιες αυτές παραμένουν επίκαιρες, καθώς αυτές τις μέρες που ζούμε ένα βίαιο πόλεμο τις καταλαβαίνουμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Με αυτή την έννοια, χωρίς να το επιδιώκουμε, το νόμισμά μας είναι πραγματικά επίκαιρο».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Roderick Beaton, Emeritus Koraes Professor of Modern Greek & Byzantine History, Language & Literature, Department of Classics, King’s College London. Η ομιλία του είχε τίτλο: «Νεύρα πολέμου χρυσός» – Η πολιτική οικονομία του Λόρδου Βύρωνα».

Στην ομιλία του ο καθηγητής Κώστας Κωστής αναφέρθηκε στη διαμόρφωση εκ μέρους των  Φιλελλήνων «Μεγάλων Προσδοκιών» για το μέλλον των Ελλήνων, «στις οποίες φυσικά το ελληνικό κράτος δεν ήταν δυνατόν να ανταποκριθεί».

Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε ο Πρόεδρος του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου και πρώην Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα John Kittmer

Το νόμισμα παρουσίασε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος Νικόλαος Βασιλόπουλος.

Στην εκδήλωση παρέστη, επίσης, ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Matthew Lodge.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε διαδικτυακά μέσω του ιστοχώρου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Περισσότερες πληροφορίες:

 • Δείτε την εικόνα του αναμνηστικού νομίσματος σε υψηλή ανάλυση (Πρόσθια όψη, Οπίσθια όψη).
 • Δείτε την τρισδιάστατη απεικόνιση του αναμνηστικού νομίσματος εδώ.
 • Διαβάστε εδώ την ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην εκδήλωση.
 • Δείτε τη διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής του αναμνηστικού νομίσματος στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.
 • Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση: 
    

  Φωτογραφία 1:

  Από αριστερά: Ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Matthew Lodge, ο καθηγητής Roderick Beaton, ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο καθηγητής Kώστας Κωστής

  Φωτογραφία 2:

  Γιάννης Στουρνάρας (Διοικητής, Τράπεζα της Ελλάδος)

  Φωτογραφία 3:

  Θεόδωρος Σκυλακάκης (Αναπληρωτής Υπουργός, Υπουργείο Οικονομικών)

  Φωτογραφία 4:

  Νικόλαος Βασιλόπουλος (Διευθυντής, Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών, Τράπεζα της Ελλάδος)

  Φωτογραφία 5:

  Prof. Roderick Beaton (Emeritus Koraes Professor of Modern Greek & Byzantine History, Language & Literature, Department of Classics, King’s College London)

  Φωτογραφία 6:​

  Kώστας Κωστής (Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σύμβουλος Διοίκησης Alpha Bank)

  Φωτογραφία 7:

  Το συλλεκτικό νόμισμα και το πρόπλασμά του

 • Δείτε ξανά την εκδήλωση στο YouTube.
 • Δείτε ολόκληρο το Νομισματικό Πρόγραμμα 2022 εδώ.

Τεχνικές προδιαγραφές νομίσματος:

Ονομαστική αξία: €10

Διάμετρος: 40 χιλ. Βάρος: 34,10 γρ.

Μορφή στεφάνης: λεία

Υλικό: άργυρος (Ag) 92,5%

Συσκευασία: ξύλινο κουτί με πιστοποιητικό γνησιότητας

Μέγιστη ποσότητα τύπωσης: 2.000 τεμάχια

Ποιότητα τύπωσης: επιμελημένης κοπής (proof)

Καλλιτέχνες νομίσματος: Γ. Σταματόπουλος - Μ. Αντωνάτου

Τιμή διάθεσης: 64,52€ + ΦΠΑ

Ημερομηνία διάθεσης: 12 Απριλίου 2022

O Λόρδος Βύρων

O Λόρδος Βύρων (George Gordon Byron, Λονδίνο 1788-Μεσολόγγι 1824) ήταν εμβληματική μορφή του ευρωπαϊκού ρομαντισμού και ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 19ου αιώνα. Από πολύ νέος έτρεφε φιλελεύθερα και φιλελληνικά αισθήματα. Γνώρισε από κοντά την Ελλάδα το 1809 στη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού του (Grand Tour) στη Μεσόγειο. Καρπός αυτού του ταξιδιού ήταν το ποιητικό έργο που τον καταξίωσε, «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ», το δεύτερο άσμα του οποίου είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα. Το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης συνεπήρε τη ρομαντική ψυχή του Βύρωνα, ο οποίος τελικά το 1823 αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα για να στηρίξει πιο ενεργά τον αγώνα.

Εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι, όπου ξόδεψε μεγάλα ποσά από την προσωπική του περιουσία για τη συγκρότηση στρατιωτικών και ναυτικών μονάδων. Όμως, δεν πρόλαβε να πολεμήσει, γιατί αρρώστησε και εν τέλει πέθανε στις 19 Απριλίου 1824. Ο πρόωρος θάνατος του Βύρωνα αποτέλεσε τραγική απώλεια που συγκλόνισε τον ελληνισμό, αλλά ταυτόχρονα ενίσχυσε το φιλελληνικό κίνημα παγκοσμίως.

Πηγή: Νομισματικό Πρόγραμμα 2022

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι