EN

Δελτία Τύπου

 • Κοινοποίηση:

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεξαγωγή της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τράπεζα της Ελλάδος

30/10/2023 - Δελτία Τύπου

 • Δείτε video από την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της συνεδρίασης 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διοργάνωση και φιλοξενία στη χώρα μας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Μετά το πέρας της συνεδρίασης ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Christine Lagarde, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, για τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

"Η Ακρόπολη των Αθηνών και η σύγχρονη Ευρώπη"

Σε ρόλο οικοδεσπότη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας υποδέχθηκε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου τους ευρωπαίους ομολόγους του, παραθέτοντας  επίσημο δείπνο προς τιμήν της Πρόεδρου Christine Lagarde και των υπόλοιπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Το επίσημο δείπνο τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Κατά το επίσημο δείπνο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επέλεξε να αναφερθεί στη σύνδεση της Ακρόπολης των Αθηνών με τη σύγχρονη Ευρώπη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «σημαντικές διαστάσεις του δεσμού που μας ενώνει ως Ευρωπαίους ανάγονται στις ιδέες και τις εξελίξεις που πρωτοεμφανίστηκαν, αν και σε εμβρυώδη μορφή, στους δρόμους, στα άλση και στους χώρους συνάθροισης των πολιτών γύρω από την Ακρόπολη. Ως Ευρωπαίοι σήμερα, πιστεύουμε στη δημοκρατία, προάγουμε την επιστήμη και τη γνώση, έχουμε πίστη στη δύναμη του ανθρώπου, θαυμάζουμε το ωραίο, επιδιώκουμε την αριστεία

Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde σημείωσε απευθυνόμενη στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Τράπεζα της Ελλάδος για τη φιλοξενία και να σας ευχαριστήσω για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλατε για τη διοργάνωση αυτής της εξωτερικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στην εντυπωσιακή έδρα σας εδώ στην Αθήνα»

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη χώρα μας, είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο και το Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο ξεναγήθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Νικόλαο Σταμπολίδη.

Η προετοιμασία και η συνδιοργάνωση

Η Διοίκηση και τo προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος εργάστηκαν σε άριστη συνεργασία με τους ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για σχεδόν ένα χρόνο, συμβάλλοντας από κοινού στην επιτυχή διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Το ισόγειο του κεντρικού κτιρίου της Τράπεζας μεταμορφώθηκε προκειμένου να φιλοξενήσει τη συνέντευξη Τύπου, ενώ η Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας διαμορφώθηκε κατάλληλα για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.   

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της συνεδρίασης

Η Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύεται να παρακολουθεί και να βελτιώνει το περιβαλλοντικό της  αποτύπωμα σε όλο το φάσμα των λειτουργιών της. Παράλληλα, η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ εφαρμόζονται και πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στην Αθήνα, ελήφθησαν  πρόσθετα μέτρα βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, επιλέγοντας περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές και υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας, παράλληλα με την ενθάρρυνση  των συμμετεχόντων  να ακολουθήσουν πρότυπα ορθής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.

Οπτικοακουστικό υλικό:

 • Δείτε εδώ το βίντεο για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της συνεδρίασης «πίσω από τις κάμερες»:

  WeTransfer link

  YouTube link

 • Δείτε εδώ πρωτογενές (raw) τηλεοπτικό υλικό (πλάνα χωρίς ήχο):

  ECB_BOG_POST EVENT_GIA KANALIA.mp4  

  Captions (Μετάφραση στην ελληνική γλώσσα)  

  Γ. Στουρνάρας:

  Έχει περάσει πολύς καιρός, 15 χρόνια, από την τελευταία φορά που φιλοξενήσαμε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στην Αθήνα. Σήμερα είμαστε όλοι σοφότεροι, πιο δυνατοί, πιο κοντά ο ένας στον άλλο, καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, πιο Ευρωπαίοι.

  Κ. Μητσοτάκης:

  Η Ελλάδα έχει ένα θετικό μήνυμα προς την Ευρώπη: Ο ελληνικός λαός επέλεξε το δρόμο της σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων αντί του δρόμου του χάους.  

  C. Lagarde:

  Η Ελλάδα είναι υπόδειγμα ανθεκτικότητας απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Και αποτελεί απόδειξη της σπουδαιότητας του "ανήκειν" σε κάτι μεγαλύτερο - το κοινό ευρωπαϊκό μας πεπρωμένο.  

  Περισσότερες Πληροφορίες:

 • Δελτίο Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα: «Η Τράπεζα της Ελλάδος φιλοξενεί τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)»
 • Δελτίο Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα: «Επίσημο δείπνο στην Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο της φιλοξενίας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)»
 • Η δήλωση νομισματικής πολιτικής μας με μια ματιά - Οκτώβριος 2023

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι