EN

Δελτία Τύπου

  • Κοινοποίηση:

Ημερίδα με θέμα «Αγορά ακινήτων: Πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές» στην Τράπεζα της Ελλάδος

29/04/2009 - Δελτία Τύπου

Η Τράπεζα της Ελλάδος διοργάνωσε σήμερα ημερίδα με θέμα «Αγορά ακινήτων: Πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές», την οποία προλόγισε ο Διοικητής κ. Γεώργιος Α. Προβόπουλος και συντόνισε το Μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής κ. Γεώργιος Οικονόμου. Την ημερίδα παρακολούθησαν στελέχη της δημόσιας διοίκησης και εμπορικών τραπεζών, ερευνητές οικονομικών ινστιτούτων, εκπρόσωποι φορέων της κτηματαγοράς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και ιδιώτες.

Κατά την ομιλία του, ο Διοικητής ανέφερε «η εμπειρία από την τρέχουσα κρίση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη διασύνδεση της αγοράς ακινήτων και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εποπτικής της λειτουργίας, αλλά και την κάλυψη ουσιαστικών κενών που υφίστανται στη διαθέσιμη στατιστική πληροφόρηση σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες. Ειδικότερα, δημιουργήθηκε πρόσφατα στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας ειδική υπηρεσιακή μονάδα, με αντικείμενο τη συστηματική παρακολούθηση, τεκμηρίωση και ανάλυση των εξελίξεων και των προοπτικών στην αγορά ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα προχώρησε στην κατασκευή Δείκτη Τιμών Ακινήτων, χρησιμοποιώντας την αναλυτική πληροφόρηση που συλλέγει από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ο δείκτης αυτός διαθέτει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και ποιοτικά χαρακτηριστικά: εφαρμογή σύγχρονης μεθοδολογίας, κάλυψη όλης της χώρας με σημαντική ανάλυση σε επιμέρους περιοχές και κατηγορίες ακινήτων π.χ. κατά είδος ακινήτου, νέα και παλιά ακίνητα κ.ά.».

Η πρωτοβουλία αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της διαθέσιμης πληροφόρησης για την καταγραφή των βραχυχρόνιων εξελίξεων και την πλήρη και αξιόπιστη απεικόνιση των τάσεων και προοπτικών της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα. Με την τακτική –αρχικώς σε τριμηνιαία βάση– δημοσιοποίηση του δείκτη αυτού εκτιμάται ότι θα προκύψουν σημαντικά οφέλη τόσο για την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και για τις εμπορικές τράπεζες αλλά και για όλους τους παράγοντες της αγοράς ακινήτων (διαχειριστές χαρτοφυλακίων, μεσιτικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρίες, επενδυτές κ.λπ.) και, κατά συνέπεια, για την ίδια την αγορά.


Στην ημερίδα μίλησαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και Οικονομικός Σύμβουλος της EFG Eurobank-Ergasias κ. Γκίκας Χαρδούβελης για τη «σπουδαιότητα της αγοράς κατοικίας στην οικονομία», ο Διευθυντής του Hedge Fund Guildhall Asset Management και Associate Member του Centre of Economic and Public Policy του Πανεπιστημίου Cambridge κ. Ηλίας Καρακίτσος για «τα διδάγματα από την κρίση στην αγορά ακινήτων», ο Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Άρης Καρυτινός για «το διεθνές και ελληνικό πλαίσιο λειτουργίας των REITs (Real Estate Investment Trusts)», ο Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Συμιγιάννης για τις «τιμές κατοικιών: η πρόσφατη ελληνική εμπειρία», και ο Υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος για τα «στατιστικά στοιχεία και Δείκτες Τιμών Ακινήτων: η νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος».


Για το πλήρες υλικό (παρουσιάσεις και ομιλίες) πατήστε εδώ

 

 

 

 

 

 

​​ 
Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι