Τα νομισματικά μεγέθη της ζώνης του ευρώ αποτελούνται από ορισμένες υποχρεώσεις των νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ΝΧΙ) (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, της κεντρικής κυβέρνησης) έναντι όλων των κατοίκων της ζώνης του ευρώ πλην των ΝΧΙ και της κεντρικής κυβέρνησης.
Οι υποχρεώσεις των ΝΧΙ που περιλαμβάνονται στα νομισματικά μεγέθη είναι το νόμισμα σε κυκλοφορία, οι καταθέσεις μίας ημέρας, οι καταθέσεις προθεσμίας έως 2 ετών, οι καταθέσεις υπό προειδοποίηση έως 3 μηνών, οι συμφωνίες επαναγοράς (repos), τα εκδοθέντα από τα ΝΧΙ χρεόγραφα αρχικής διάρκειας έως 2 ετών και τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων διαθεσίμων (αμοιβαίων κεφαλαίων της αγοράς χρήματος).
Από τον Ιανουάριο του 2001, οπότε η Ελλάδα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ, τα ελληνικά νομισματικά μεγέθη που υπολογίζονται αφορούν τη λεγόμενη «ελληνική συμβολή» στα αντίστοιχα μεγέθη της ευρωζώνης. Η ελληνική συμβολή υπολογίζεται έτσι ώστε, αν αθροιστεί με τις αντίστοιχες συμβολές των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, να προκύψει ακριβώς το νομισματικό μέγεθος της ζώνης του ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι:
- Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, η ελληνική συμβολή ισούται με τις καταθέσεις που τηρούν στα ελληνικά ΝΧΙ οι κάτοικοι Ελλάδος και οι κάτοικοι των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ.
- Σε ό,τι αφορά τα εκδοθέντα χρεόγραφα από ΝΧΙ (τραπεζικά ομόλογα), η ελληνική συμβολή ισούται με τα τραπεζικά ομόλογα που έχουν εκδώσει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα μείον τα τραπεζικά ομόλογα που κρατούν στο χαρτοφυλάκιό τους τα ελληνικά ΝΧΙ και έχουν εκδοθεί από ΝΧΙ της ζώνης του ευρώ. Επομένως, η ελληνική συμβολή στα εκδοθέντα χρεόγραφα ενδέχεται να είναι και αρνητικό μέγεθος.
- Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με τον υπολογισμό της ελληνικής συμβολής στη νομισματική κυκλοφορία (τραπεζογραμμάτια και κέρματα σε κυκλοφορία).
Από τον Ιανουάριο του 2002, οπότε τέθηκαν σε κυκλοφορία τα τραπεζογραμμάτια ευρώ και αντικατέστησαν τα εθνικά τραπεζογραμμάτια, η νομισματική κυκλοφορία μπορεί να υπολογιστεί μόνο για το σύνολο της ζώνης του ευρώ και όχι για κάθε χώρα χωριστά.
Το Ευρωσύστημα υιοθέτησε ένα συμβατικό κανόνα για τον υπολογισμό της νομισματικής κυκλοφορίας σε κάθε χώρα-μέλος. Σύμφωνα με τον κανόνα αυτό, η συμβολή της Ελλάδος στη νομισματική κυκλοφορία προκύπτει αν θεωρήσουμε ότι το ποσό των τραπεζογραμματίων που έχει θέσει σε κυκλοφορία η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανάλογο με την κλείδα συμμετοχής της Ελλάδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εξαιρουμένου του ποσοστού 8% των εκδοθέντων τραπεζογραμματίων που αναλογεί στην ΕΚΤ.
Τα στοιχεία της ελληνικής συμβολής στα νομισματικά μεγέθη της ζώνης του ευρώ αρχίζουν από τον Ιανουάριο του 2001, όταν η χώρα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ. Για διευκόλυνση των ερευνητών, η ΕΚΤ (σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος) υπολόγισε και ιστορικά στοιχεία για την περίοδο 1980-2000, που δείχνουν ποια θα ήταν θεωρητικά η ελληνική συμβολή εάν την περίοδο αυτή υπήρχε η νομισματική ένωση. Τα ιστορικά αυτά στοιχεία αποτελούν ουσιαστικά εκτιμήσεις των νομισματικών μεγεθών της Ελλάδος με βάση τους σημερινούς ορισμούς των νομισματικών μεγεθών και όχι με βάση τους ορισμούς που πράγματι ίσχυαν την περίοδο εκείνη.