Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
  Rss Feeds

Συλλογές

Όπως είναι γνωστό, οι ελληνικές τράπεζες, λόγω της εξέχουσας θέσης τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, καθώς και της οικονομικής τους αυτοτέλειας και ευρωστίας διαχρονικά, αποτελούν σημαντικό πυλώνα στήριξης και προβολής του νεοελληνικού πολιτισμού.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, κινήθηκε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας καλλιτεχνικών συλλογών, με έμφαση στην αγορά πινάκων ζωγραφικής, οι οποίοι άλλωστε προορίζονταν κατά βάσιν για το εσωτερικό του κτηρίου του τότε νεόδμητου Κεντρικού Καταστήματος.

Στις Συλλογές της Τράπεζας περιλαμβάνονται νομίσματα, έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά, κεραμικά) αλλά και αντικείμενα αισθητικού ενδιαφέροντος: αρχιτεκτονικά στοιχεία (υαλογραφήματα, ψηφιδωτές συνθέσεις, τοιχογραφίες), έπιπλα, διακοσμητικά – αντίκες, φωτογραφίες. 

H Συλλογή των Έργων Τέχνης της Τράπεζας

Όσον αφορά τη Συλλογή των Έργων Τέχνης της Τράπεζας, οι αρχικές αγορές εστιάζονται σε ζωγραφικά έργα ακαδημαϊκού προσανατολισμού του 19ου αιώνα.
Αρχικά, η προτιμώμενη θεματολογία προσεγγίζει θέματα ιστορικού και μυθολογικού περιεχομένου, ηθογραφικές σκηνές, τοπιογραφίες και νεκρές φύσεις. Με την πάροδο του χρόνου, το κέντρο ενδιαφέροντος μεταφέρεται σε περισσότερο σύγχρονα ρεύματα (εξπρεσιονισμός, ιμπρεσιονισμός, αφηρημένη τέχνη, κ.λπ). Η Συλλογή των Έργων Τέχνης της Τράπεζας καλύπτει κυρίως ένα μεγάλο φάσμα της νεοελληνικής ζωγραφικής από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τα μέσα του 20ού και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα των Κ. Βολανάκη, Ν. Λύτρα, Ν. Γύζη, Ι. Αλταμούρα, Ε. Δούκα, Οδ. Φωκά, Σπ. Βικάτου, Κ. Μαλέα, Ν. Φωτάκι, κ.ά.

 

 

 

 

 

 
H Νομισματική Συλλογή της Τράπεζας

Η Νομισματική Συλλογή της Τράπεζας αποτελείται από νομίσματα, τραπεζογραμμάτια και νομισματόμορφα αντικείμενα, όπως παράσημα, μετάλλια, κ.ά. Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στις συλλογές Ευελπίδη και Πετσάλη με τα αρχαία νομίσματα, τη συλλογή Μπρισιμιτζάκη με νεοελληνικά και ξένα νομίσματα και μετάλλια, και τη συλλογή μεταλλίων Ταζεδάκη που είναι μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου.

Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης, στο πλαίσιο της αξιοποίησης των Συλλογών, ασχολείται εντατικά με την οργάνωση, τη διαχείριση, την τεκμηρίωση, τον εμπλουτισμό και την αρτιότερη συντήρηση, διατήρηση, εκτίμηση και προώθησή τους, ακολουθώντας σύγχρονα επιστημονικά πρότυπα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συντήρηση και η διατήρηση των αντικειμένων των Συλλογών συντελείται από επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των εργαστηρίων συντήρησης καμβά, χαρτιού και μετάλλου.

Η προβολή των Συλλογών της Τράπεζας πραγματοποιείται μέσω εκθέσεων και δανεισμού αντικειμένων σε εκθέσεις άλλων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού, καθώς επίσης και μέσω δημοσιεύσεων - εκδόσεων.


 
Σύνδεσμος για το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος
Σύνδεσμος προς την Εικονική Πινακοθήκη τής Τράπεζας της Ελλάδος