Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
  Rss Feeds

Εκπαιδευτικό υλικό

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε τα εκπαιδευτικά παιχνίδια TOP FLOOR, €CONOMIA και Inflation Island με θέμα τις δραστηριότητες της κεντρικής τράπεζας και την οικονομία. Τα παιχνίδια απευθύνονται σε παίκτες ηλικίας κυρίως 18-25 ετών οι οποίοι, μέσω αυτοδιδασκαλίας και με απλό τρόπο, μαθαίνουν για τη νομισματική πολιτική και τις επιδράσεις του πληθωρισμού στην κοινωνία. 

Διαδικτυακός  διαγωνισμός Tetris® Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ (από τις 5 Ιουλίου έως τις 29 Αυγούστου 2016, δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε άτομο ηλικίας τουλάχιστον 18 ετών το οποίο κατοικεί σε χώρα της ΕΕ).

Γενικότερα, το υλικό που περιέχεται σε αυτή την ενότητα εξηγεί πώς συνδέονται μεταξύ τους τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και η βασική αποστολή του Ευρωσυστήματος - η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Euro Run

 

TETRIS® Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ

TETRIS® Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ

Top Floor – Ο δρόμος προς την κορυφή!

TOP FLOOR - Ο δρόμος προς την κορυφή!

Θα καταφέρεις να φτάσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων στον τελευταίο όροφο;

Τοποθεσία: Κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ, Φρανκφούρτη, Γερμανία
Αποστολή: Συγκέντρωσε τα επτά έγγραφα εργασίας και παράδωσέ τα στο Διοικητικό Συμβούλιο που συνεδριάζει στον τελευταίο όροφο.
Χρόνος απάντησης: Απίστευτα γρήγορος!
Σύμμαχος: Το κόκκινο τηλέφωνο

Πόσο καλά γνωρίζεις την ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα; Παίξε αυτό το παιχνίδι ερωτήσεων για να το διαπιστώσεις!

Απάντησε σωστά σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο και τα καθήκοντα της ΕΚΤ, του Ευρωσυστήματος και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. Έτσι, θα μπορέσεις να συγκεντρώσεις τα επτά έγγραφα εργασίας και να τα παραδώσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο που τα χρειάζεται προκειμένου να αποφασίσει για τα επιτόκια της ζώνης του ευρώ. Η αίθουσα συνεδριάσεων βρίσκεται στον τελευταίο όροφο. Τι περιμένεις λοιπόν;

CONOMIA - Tο παιχνίδι της νομισματικής πολιτικής

€CONOMIA - Tο παιχνίδι της νομισματικής πολιτικής

Αναρωτήθηκες ποτέ τι ακριβώς είναι η νομισματική πολιτική; Ή πώς το βασικό επιτόκιο μπορεί να επηρεάσει τον πληθωρισμό; Το παιχνίδι €CONOMIA θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αυτές τις βασικές πτυχές της δραστηριότητας της κεντρικής τράπεζας. Στόχος σου είναι να διατηρήσεις τον πληθωρισμό σε επίπεδο χαμηλό, λίγο κάτω από το 2%. Οι αποφάσεις που παίρνεις όσον αφορά το επιτόκιο μπορούν να οδηγήσουν σε απότομη πτώση ή άνοδο του πληθωρισμού ή - στην ιδανική περίπτωση - σε σταθερό πληθωρισμό. Δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις τη σωστή ισορροπία μεταξύ των δύο άκρων.

Το παιχνίδι €CONOMIA εξηγεί, με απλουστευμένο τρόπο, πώς λειτουργεί η νομισματική πολιτική. Δεν απηχεί απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή οποιασδήποτε άλλης κεντρικής τράπεζας της ζώνης του ευρώ.

Inflation Island – Πώς ο πληθωρισμός επηρεάζει την οικονομία

Inflation Island – Πώς ο πληθωρισμός επηρεάζει την οικονομία

Εξερεύνησε τις διάφορες περιοχές του Inflation Island, παρατήρησε πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στον πληθωρισμό και τον αποπληθωρισμό και δες πώς αλλάζει το σκηνικό κάθε φορά. Μπορείς επίσης να ελέγξεις τις γνώσεις σου, προσπαθώντας να αναγνωρίσεις τις διαφορετικές μορφές του πληθωρισμού.

Στην ενότητα "Σινεμά" προβάλλονται βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν πώς ο πληθωρισμός και ο αποπληθωρισμός έχουν επηρεάσει διάφορες χώρες στο παρελθόν.


Σχετικά Θέματα