EN

Σύστημα TARGET

Το TARGET είναι το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα πληρωμών που έχει αναπτυχθεί και υποστηρίζεται τεχνικά από τις κεντρικές τράπεζες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας και παρέχει κεντρική διαχείριση ρευστότητας και διακανονισμό εντολών πληρωμής σε συνεχή χρόνο, σε ευρώ, ενώ μπορεί να υποστηρίξει και άλλα νομίσματα.

Γιατί είναι σημαντικό το TARGET;

Για το Ευρωσύστημα αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας των συστημάτων πληρωμών και των λοιπών υποδομών της αγοράς, προκειμένου να διατηρείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ. Αυτό καθιστά το σύστημα TARGET βασικό δομικό στοιχείο της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης στην ΕΕ. Και αυτό γιατί επιτρέπει την ελεύθερη διασυνοριακή ροή χρήματος και υποστηρίζει την εφαρμογή της ενιαίας νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Τα πλεονεκτήματα του TARGET

  • Προσφέρει κεντρική διαχείριση ρευστότητας, σαφή κατανομή αυτής για τους διαφορετικούς σκοπούς διακανονισμού κάθε υπηρεσίας TARGET και κεντρικό έλεγχο-διαχείρισή της μέσω διεπαφής επόπτευσης πραγματικού χρόνου
  • Προσφέρει κεντρική διαχείριση ρευστότητας, σαφή κατανομή αυτής για τους διαφορετικούς σκοπούς διακανονισμού κάθε υπηρεσίας TARGET και κεντρικό έλεγχο-διαχείρισή της μέσω διεπαφής επόπτευσης πραγματικού χρόνου
  • Παρέχει εναρμονισμένες διαδικασίες για το διακανονισμό των επικουρικών συστημάτων (συμψηφιστικών συστημάτων και συστημάτων διακανονισμού χρεογράφων)
  • Παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο αξιοπιστίας καθώς και προηγμένους μηχανισμούς προστασίας από διαδικτυακές απειλές και εξασφάλισης της συνέχισης των εργασιών χάρη στην αξιοποίηση της πλέον πρόσφατης τεχνολογίας ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων
  • Υποστηρίζει την εναρμόνιση των εργασιών των τραπεζών, η οποία συμβάλλει στην ομαλή και αποτελεσματική επεξεργασία των πληρωμών, υποστηρίζοντας υπηρεσίες που προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και διευκολύνουν τις συναλλαγές χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και ιδιωτών
  • Με το TARGET, το Ευρωσύστημα προσφέρει υπηρεσίες με ενιαία τιμολόγηση των συναλλαγών τόσο εντός όσο και μεταξύ των κρατών-μελών που συμμετέχουν σε αυτό, με γνώμονα την ανάκτηση του κόστους
  • Παρέχει πρόσβαση τόσο σε ιστορικά όσο και μελλοντικά στοιχεία εντολών πληρωμής και δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ad-hoc αναφορών με σκοπό την ανάλυση δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων στο πλαίσιο λήψης αποφάσεων
  • Εναρμονίζεται με το πρότυπο αποστολής μηνυμάτων ISO 20022, δίνοντας στα συμμετέχοντα μέλη τη δυνατότητα χρήσης παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου της επιλογής τους

Ποιος μπορεί να συμμετέχει στο TARGET;

Οι κεντρικές τράπεζες της ΕΕ και οι εμπορικές τράπεζες στα επιμέρους κράτη-μέλη. Περισσότερες από 1.700 τράπεζες χρησιμοποιούν το σύστημα TARGET για να διενεργούν συναλλαγές σε ευρώ, είτε για δικό τους λογαριασμό είτε για λογαριασμό των πελατών τους.
Οι κεντρικές τράπεζες της ΕΕ και οι εμπορικές τράπεζες στα επιμέρους κράτη-μέλη. Περισσότερες από 1.700 τράπεζες χρησιμοποιούν το σύστημα TARGET για να διενεργούν συναλλαγές σε ευρώ, είτε για δικό τους λογαριασμό είτε για λογαριασμό των πελατών τους. Συνυπολογίζοντας τα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές, περισσότερες από 55.000 τράπεζες παγκοσμίως (και όλοι οι πελάτες τους) είναι προσβάσιμες μέσω του TARGET.

Συνοπτικό ιστορικό του TARGET

Το πρώτο σύστημα TARGET λειτούργησε το 1999 και απαρτιζόταν από τα εθνικά συστήματα διακανονισμού πληρωμών των κρατών-μελών της ΕΕ που συμμετείχαν στην ΟΝΕ, το μηχανισμό πληρωμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το μηχανισμό διασύνδεσής τους. Στο TARGET είχαν τη δυνατότητα να συνδεθούν και τα συστήματα πληρωμών των χωρών της ΕΕ που δεν είχαν υιοθετήσει το ευρώ. 

Το πρώτο σύστημα TARGET λειτούργησε το 1999 και απαρτιζόταν από τα εθνικά συστήματα διακανονισμού πληρωμών των κρατών-μελών της ΕΕ που συμμετείχαν στην ΟΝΕ, το μηχανισμό πληρωμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το μηχανισμό διασύνδεσής τους. Στο TARGET είχαν τη δυνατότητα να συνδεθούν και τα συστήματα πληρωμών των χωρών της ΕΕ που δεν είχαν υιοθετήσει το ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα συμμετείχε στο TARGET από την έναρξη λειτουργίας του με το σύστημα πληρωμών ΕΡΜΗΣ, το οποίο είχε αναπτύξει και υποστήριζε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις 19/11/2007, σύμφωνα με την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2007/2 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το «Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας  Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο (TARGET2)», το σύστημα TARGET αντικαταστάθηκε από το σύστημα TARGET2. Το TARGET2 απαρτιζόταν επίσης από τα εθνικά συστήματα διακανονισμού πληρωμών, τα οποία αναφέρονταν ως «συνιστώσες του TARGET2» και τη διαχείριση των οποίων είχε η κάθε εθνική τράπεζα.   Το TARGET2-GR ήταν η συνιστώσα του TARGET2 που διαχειριζόταν η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις 06/12/2017, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε το έργο «T2-T2S Consolidation» (Ενοποίηση T2-T2S), με στόχο την ενοποίηση των συστημάτων TARGET2 και TARGET2 Securities (T2S) και τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης ρευστότητας για όλες τις υποστηριζόμενες υπηρεσίες. Στις 21/11/2022, σύμφωνα με την Κατευθυντήρια Γραμμή (EE) 2022/912 (ΕΚΤ/2022/8) της 24ης Φεβρουαρίου 2022 και με την ολοκλήρωση του έργου «T2-T2S Consolidation», τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία το νέο σύστημα TARGET αντικαθιστώντας το TARGET2. Το νέο σύστημα TARGET απαρτίζεται επίσης από τις «συνιστώσες του TARGET», με το σύστημα TARGET-GR να αποτελεί τη συνιστώσα που διαχειρίζεται πλέον η Τράπεζα της Ελλάδος. 

Αρχιτεκτονική του TARGET

Θεμελιώδες στοιχείο του TARGET αποτελεί η Ενιαία Κοινή Πλατφόρμα (ΕΚΠ) [Single Shared Platform – SSP], δηλαδή μία ενιαία υποδομή πληροφορικής ανεπτυγμένη και υποστηριζόμενη από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ΕθνΚΤ) Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η τεχνική διαμόρφωσή της καθορίζονται από το Ευρωσύστημα. 

Θεμελιώδες στοιχείο του TARGET αποτελεί η Ενιαία Κοινή Πλατφόρμα (ΕΚΠ) [Single Shared Platform – SSP], δηλαδή μία ενιαία υποδομή πληροφορικής ανεπτυγμένη και υποστηριζόμενη από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ΕθνΚΤ) Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η τεχνική διαμόρφωσή της καθορίζονται από το Ευρωσύστημα. Μέσω της ΕΚΠ διενεργείται η υποβολή, λήψη και επεξεργασία όλων των εντολών πληρωμής. 

Το TARGET είναι νομικά οργανωμένο ως ένα σύνολο πολλαπλών συστημάτων πληρωμών αποκαλούμενα «συνιστώσες του TARGET», με κάθε Κεντρική Τράπεζα του Ευρωσυστήματος να διαχειρίζεται τη δική της συνιστώσα. Οι συνιστώσες του TARGET ορίζονται ως «συστήματα», σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις για την εφαρμογή της Οδηγίας 98/26/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 1998 σχετικά με το αμετάκλητο του διακανονισμού στα συστήματα πληρωμών και στα συστήματα διακανονισμού αξιογράφων.

Ο σχεδιασμός του TARGET, εκτός της ενοποίησης από τεχνικής και λειτουργικής άποψης των συστημάτων TARGET2 (αναφερόμενο πλέον ως υπηρεσία Τ2 ή RTGS) και Τ2S και της βελτιστοποίησης της διαδικασίας διαχείρισης ρευστότητας, περιλαμβάνει τη χρήση των εξής υποσυστημάτων-μηχανογραφικών εφαρμογών:

  • Central Liquidity Management (CLM) - χρησιμοποιείται για παροχή ρευστότητας από και προς τις επιμέρους υπηρεσίες Τ2, T2S, TIPS, ECMS
  • «Eurosystem Single Market Infrastructure Gateway»(ESMIG) - αποτελεί τη διεπαφή που, μέσω της χρήσης ενός μεμονωμένου καναλιού, εξασφαλίζει δυνατότητα σύνδεσης με πολλαπλά δίκτυα, εναρμόνιση διάφορων πρωτοκόλλων επικοινωνίας και διαχείριση πιστοποιητικών, καθιστώντας έτσι ευκολότερη την πρόσβαση στις επιμέρους υπηρεσίες
  • «Billing» για την ενιαία τιμολόγηση των επιμέρους υπηρεσιών
  • «Data Warehouse» για την τήρηση δεδομένων όλων των υπηρεσιών που είναι χρήσιμα για την εξαγωγή στατικών στοιχείων και παραγωγή αναφορών χρήσιμων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και
  • «Common Reference Data Management (CRDM) για την τήρηση των στατικών δεδομένων των συμμετεχόντων μελών των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • «TARGET Services Analytical Environment», σε αντικατάσταση της εφαρμογής ΤARGET2 Simulator, η οποία επιτρέπει τη διενέργεια σεναρίων προσομοίωσης και ανάλυσης δεδομένων χρηματικών συναλλαγών των υπηρεσιών T2 και T2S που συμβάλουν στη λήψη αποφάσεων από θεσμικά όργανα της τραπεζικής κοινότητας του Ευρωσυστήματος.

Η αρχιτεκτονική του TARGET, αναφερόμενο και ως πλατφόρμα υπηρεσιών TARGET, απεικονίζεται στην παρακάτω εικόνα:

 Θεσμικό πλαίσιο ΤARGET-GR

Θεσμικό πλαίσιο ΤARGET-GR

Το πλαίσιο λειτουργίας του Συστήματος Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο TARGET-GR περιγράφεται αναλυτικά στον Κανονισμό Λειτουργίας του, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 20.3.2023 με την Πράξη Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής (ΠΣΝΠ) αριθ. 122/15.09.2022, όπως ισχύει σύμφωνα με τις εκάστοτε τροποποιήσεις.

 Για τον Μηχανισμό Αποζημίωσης TARGET διαβάστε εδώ.


Αρχεία


Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι