Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
  Rss Feeds

Η Επιτροπή


 

Δρακάτος Κωνσταντίνος   Πρόεδρος Επιτροπής (2009-2013)
Ζερεφός Χρήστος   Συντονιστής Επιτροπής

Αριανούτσου-Φαραγγιτάκη Μαργαρίτα
Ασημακόπουλος Δημοσθένης 
Γιαννακόπουλος Χρήστος
Γιαννόπουλος Γεώργιος
Γκόλιας Ιωάννης
Δονάτος Γεώργιος
Ζιώμας Ιωάννης
Κάπρος Παντελής
Καραμάνος Ανδρέας
Κοκκώσης Χάρης
Κοντογιάννη Αρετή
Μπαλτατζής Εμμανουήλ
Νάστης Αναστάσιος
Νικολοπούλου-Σταμάτη Πολυξένη
Ξεπαπαδέας Αναστάσιος
Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνος
Παπανδρέου Ανδρέας
Παπανικολάου Δημήτριος
Παπουτσόγλου Σωφρόνιος 
Ρεπαπής Χρήστος
Σαμπεθάι Ισαάκ
Σανταμούρης Ματθαίος
Σαρτζετάκης Ευτύχιος
Σεφερλής Μιλτιάδης
Σκούρτος Μιχαήλ
Σταματόπουλος Χαράλαμπος
Στουρνάρας Γεώργιος
Τσάλτας Γρηγόριος
Τσιαούση Βασιλική
Τσελιούδης Γεώργιος
Υφαντόπουλος Ιωάννης
Χατζηνικολάου Πάνος

Καθηγητής Κωνσταντίνος Δρακάτος: Γεννήθηκε στην Ιθάκη. Σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναγορεύτηκε διδάκτορας της Οικονομικής Στατιστικής στο London School of Economics (βραβείο Bowley 1963). Aπό το 1957 ως το 1976 εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος (Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών). Το 1969 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Στατιστικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι του 1996, οπότε και αποχώρησε ως ομότιμος. Διετέλεσε κοσμήτορας της Νομικής Σχολής (1978-1979), διοικητής της ETBA (1989-1991), μέλος της Επιτροπής Αγγελοπούλου (1989-1990), πρόεδρος του Δ.Σ. του KEΠE (1990-1993), πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικών Επιστημών, πρόεδρος του επιστημονικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών, μέλος της Δ.E. της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, καθώς και μέλος διαφόρων διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών. Απεβίωσε το Δεκέμβριο του 2013. Κύρια αυτοτελή έργα: Συναρτήσεις παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας (Aθήναι 1964), - Ελληνικές οικονομικές στατιστικές (Aθήναι 1982), - Στατιστική (Aθήναι 1984), - H ελληνική οικονομία σε κρίση (Aθήναι 1988), - Δυσχέρειες εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση (Aθήναι 1992), - Περιγραφική οικονομική στατιστική (Aθήναι 1993), - H ελληνική οικονομία πρός σταθεροποίηση (Aθήναι 1996), - O μεγάλος κύκλος της ελληνικής οικονομίας (Aθήναι 1997), - Προβλήματα συγκλίσεως (Aθήναι 2000), - O στόχος της αναδιαρθρώσεως (Aθήναι 2004). Επίσης, δημοσίευσε πολλά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός: Γεννήθηκε στο Κάιρο και σπούδασε Φυσική και Μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα έκανε στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ (ΝCAR) και σε άλλα Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών από το 1973 και από το 2010 Ομότιμος Καθηγητής, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστόνης, Μινεσότα και Όσλο. Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Academia Europaea, αντεπιστέλλον Μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και σε άλλα διεθνή επιστημονικά Ιδρύματα. Εταίρος (Fellow) του Institute of Physics (UK) και Ισόβιο Μέλος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, η οποία τον ετίμησε με εύφημο μνεία (1998). Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος (1997) και τιμητικές διακρίσεις από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (1995, 1998, 2013) και το 2008 για τη συνεισφορά του στο έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), το οποίο συμβραβεύθηκε με τον τ. αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Al Gore, με το Nobel Ειρήνης το 2007. Διάκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φυσικών, Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως της Θεσσαλονίκης, Yoram Kaufman Award της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (2015), Παρασημοφόρηση από τη Γαλλική Κυβέρνηση με τον Ταξιάρχη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (2015), Blaise Pascal Medal από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών (2015). Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες στη διεθνή βιβλιογραφία και επιστημονικά συγγράμματα. Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, τέως Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Πρόεδρος του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, καθώς και εθνικών και διεθνών επιστημονικών Επιτροπών.

Aρχή Σελίδας

H Μαργαρίτα Αριανούτσου - Φαραγγιτάκη είναι Καθηγήτρια Οικολογίας στον Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια του Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής, Διευθύντρια του Βοτανικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σημαντική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο της Οικολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Οικοσυστημάτων, με τα οποία ασχολείται τα τελευταία 30 χρόνια. Έχει εκλεγεί και διατελέσει δύο φορές Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικολόγων της Μεσογείου (ISOMED) μεταξύ των ετών 1987-1991 και 2000-2010. Από την Ένωση αυτή έχει λάβει και τιμητική διάκριση για την προσφορά της στην έρευνα της Οικολογίας των Μεσογειακών Οικοσυστημάτων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας το διάστημα 2010-2012. Έχει επίσης διατελέσει μέλος της ομάδας εργασίας που δημιουργήθηκε για την υποστήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δασικών Πυρκαγιών, ενώ διετέλεσε μέλος της συγγραφικής ομάδας της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Η κ. Αριανούτσου είναι μέλος της Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου της ΓΓΕΤ για το περιβάλλον. Μεταξύ των ετών 2002 και 2005 συμμετείχε ως Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά και βιβλία και έχει επιμεληθεί την έκδοση 5 βιβλίων από τους εκδοτικούς οίκους (Dr Junk) Kluwer, Plenum Press, Millpress και Springer. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 Διεθνή και Εθνικά Συνέδρια, σε πολλά από τα οποία ως προσκαλεσμένη ομιλήτρια. Στο δυναμικό της συγκαταλέγεται και η διοργάνωση 4 Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων. Έχει συντονίσει πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν τύχει χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή Εθνικούς Φορείς (ΓΓΕΤ, Υπουργείο Παιδείας). Έχει επιβλέψει την εκπόνηση 10 διδακτορικών διατριβών και περισσότερων από 40 προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών. Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Βιολογίας, μεταπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Χημείας (ΔΙΧΗΝΕΤ) καθώς και στο Τμήμα Γεωλογίας και Περιβάλλοντος (Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών) του ΕΚΠΑ. Συμμετέχει σε Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης, και έχει εκδώσει ένα βιβλίο στο αντικείμενο αυτό. Πληροφορίες για την πλήρη επιστημονική και εκπαιδευτική της δραστηριότητα μπορεί να αναζητηθούν εδώ.

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Δημοσθένης Ασημακόπουλος: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Οργανισμός κύριας απασχόλησης: Ομότιμος Καθηγητής, του Τμήματος Φυσικής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τίτλοι σπουδών: Δίπλωμα του Τμήματος Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, 1973, και Διδακτορικό του University College London, 1976, Yφηγητής (DSC) του Πανεπιστημίου Αθηνών,1978. Τομείς επιστημονικής δραστηριότητας: Φυσική Δομημένου Περιβάλλοντος - Ατμοσφαιρική ρύπανση, Ανάπτυξη τεχνολογίας Περιβαλλοντικών μετρήσεων, επιτόπιων και από απόσταση, Μελέτη του ατμοσφαιρικού οριακού στρώματος της ατμόσφαιρας, 'Ήπιες μορφές και Εξοικονόμηση ενέργειας, Εφαρμοσμένη Κλιματολογία - Κλιματικές Αλλαγές. Δημοσιεύσεις: Περισσότερα από 600 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, συνέδρια και επιστημονικές εκθέσεις. Τίτλοι: Ph.D., D.Sc., Fellow of the Institute of Electrical Eng., (FIEE, UK), Chartered Eng. (UK), Fellow of the Royal Meteorological Society, (FRMS, UK), Μember of the Technical Chamber of Greece,(GR), Chartered Eng. (GR), Fellow of the Hellenic Meteorogical Society,(GR), Member of the European Environmental research Organization (EERO), Foreign Member of the Georgian Academy of Sciences.

Aρχή Σελίδας

Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος: Διαθέτει διδακτορικό στο μοντελισμό ατμοσφαιρικών διεργασιών από το Πανεπιστήμιο Cambridge, Αγγλία, Μάστερ Επιστημών στην Τηλεπληροφορική από το Πανεπιστήμιο Surrey, Αγγλία, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Μετεωρολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από το 2000. Ήταν Κύριος συγγραφέας (lead author) στο 4th Assessment Report της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα (IPCC) του Ο.Η.Ε. (βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης το 2007) στο βιβλίο ‘Climate Change 2007: Impacts, adaptation and vulnerability’. Είναι Κύριος Ερευνητής στα Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα ENSEMBLES (το οποίο έχει στόχο τη μείωση της αβεβαιότητας στις μελλοντικές κλιματικές προσομοιώσεις), DeSurvey (το οποίο έχει στόχο την εκτίμηση του κινδύνου ερημοποίησης στη λεκάνη της Μεσογείου) και CIRCE (το οποίο στοχεύει στην εκτίμηση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στη λεκάνη της Μεσογείου). Επίσης έχει εμπειρία σε παγκόσμια μοντέλα χημείας και κυκλοφορίας και έχει συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Ερευνητικό Πρόγραμμα για το Κλίμα (WCRP) του Ο.Η.Ε. στην εκτίμηση της συμπεριφοράς των ατμοσφαιρικών μοντέλων. Είχε ενεργό συμμετοχή στη μετεωρολογική υποστήριξη των Ολυμπιακών αγώνων συμμετέχοντας σε δράσεις με σκοπό τη βελτίωση προγνωστικής ικανότητας επιφανειακών θερμοκρασιών και ανέμου και την ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου με σκοπό τη καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις Ολυμπιακές πόλεις του Βόλου και του Ηρακλείου. Συμμετείχε στο πρόγραμμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την επικαιροποίηση του χάρτη αιολικού δυναμικού της Ελλάδας. Είναι συγγραφέας 30 άρθρων σε διεθνή περιοδικά με κριτές και 55 άρθρων σε διεθνή συνέδρια.

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Γεώργιος Α. Γιαννόπουλος: Ο Γεώργιος Α. Γιαννόπουλος είναι Συγκοινωνιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Imperial College), ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (έδρα Μεταφορών και Συγκοινωνιών). Μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 ήταν Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) του οποίου ήταν αντιπρόεδρος (πρόεδρος τη διετία 2010-2012) ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΑΠΘ ήταν Δντης του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής για 20 χρόνια και ιδρυτής και Δντης για 10 χρόνια του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στις Μεταφορές. Έχει δημοσιεύσει 250 περίπου επιστημονικές εργασίες, μονογραφίες, και άρθρα και έχει συγγράψει 10 βιβλία εκ των οποίων τα 2 στην Αγγλική. Έχει βραβευθεί με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο διακεκριμένης διεθνούς δραστηριότητας του Transportation Research Board της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών. Είναι επίσης σήμερα μέλος, και πρώην πρόεδρος, του Συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα στις Μεταφορές (Transport Advisory Group) και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Συνεργασίας για την έρευνα στις Μεταφορές του US/TRB.

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας: Είναι Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και Δ/ντης του Εργαστηρίου Κυκλοφοριακής Τεχνικής. Είναι Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1977), με Μάστερ (1978) και διδακτορικό (1981) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες μελέτες κυκλοφορίας και βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιστημονικός υπεύθυνος σε μεγάλο αριθμό χρηματοδοτούμενων και μη ερευνών της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με έμφαση στην Κυκλοφοριακή Τεχνική και στην Οδική Ασφάλεια. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια και έχει λάβει περισσότερες από 2900 αναφορές στο έργο του (h-index:27). Συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση λύσεων για τα προβλήματα κυκλοφορίας και αστικής ανάπτυξης των ελληνικών πόλεων κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια και έχει έντονη σχετική παρουσία στα ΜΜΕ. Συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταφορές και την ποιότητα ζωής. Διετέλεσε Υπηρεσιακός Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Μεταφορών, Πρόεδρος και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων, Αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων, Μέλος της Επιτροπής για την αξιολόγηση Σχολών Πολιτικών Μηχανικών της Κροατίας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταφορών. Είναι μέλος του ΤΕΕ, ΣΠΜΕ, ΟΔΟΜΕΛ, ΣΕΣ, και ASCE.

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Γεώργιος Δονάτος: Είναι καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματούχος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Έλαβε Masters από το Τμήμα Στατιστικής του Concordia University και Διδακτορικό και Υφηγεσία από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε Research Fellow του Center for Econometric Research του Concordia University και επιστημονικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης κ.λπ. Διετέλεσε Πρόεδρος Τμημάτων Οικονομικής Επιστήμης Ελληνικών Πανεπιστημίων και μέλος Συγκλήτου και Δ.Ε. Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Εκπαιδευτικών Κέντρων κ.λπ. Είναι Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά διεθνή επιστημονικά Συνέδρια και είναι συγγραφεύς βιβλίων, ερευνητικών μονογραφιών και σημαντικού αριθμού άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.  

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Ιωάννης Ζιώμας: (1956-2018). Ήταν καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Δ/ντής του Εργαστηρίου Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980) και απέκτησε διδακτορικό (Ph.D.) στη Φυσική Περιβάλλοντος από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1984). Έχει συντονίσει 50 ερευνητικά προγράμματα, και υπήρξε κύριος ερευνητής σε άλλα 25. Διετέλεσε Επιστημονικός Σύμβουλος σε περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές μελέτες και προγράμματα. Έχει κάνει περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε σχετικά επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια, και έχει λάβει περισσότερες από 2400 αναφορές στο έργο του (h factor=27). Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Κ.Π.Α.Α.) (2008-2010) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2005-2010). Από το 2008 ήταν επικεφαλής της ομάδας του ΕΜΠ που διενεργεί τις Εθνικές Απογραφές των αερίων του θερμοκηπίου για το Πρωτόκολλο του Κιότο. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. (2014) διετέλεσε Πρόεδρος της Ομάδας των Διεθνών Διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή. Υπήρξε μέλος πολλών ομάδων εργασίας της Ε.Ε. σε θέματα περιβάλλοντος. Από το 1989 εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διάφορες Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Επιτροπές.

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Παντελής Κάπρος: Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών. Από το 2000 έως το τέλος 2004 ήταν Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδος. Χρημάτισε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για 5 χρόνια (1995-2000). Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα στους τομείς της Ενέργειας, Μακροοικονομίας, Επιχειρησιακής Έρευνας και Μαθηματικού Προγραμματισμού. Έχει κατασκευάσει και χρησιμοποιήσει μεγάλης κλίμακας μαθηματικά μοντέλα για τις Ενεργειακές Αγορές, το Περιβάλλον και τη Γενική Οικονομική Ισορροπία και έχει εικοσαετή επαγγελματική πείρα ως σύμβουλος επιχειρήσεων και κυβερνήσεων στον τομέα της Ενεργειακής και Οικονομικής πολιτικής.

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Ανδρέας Καραμάνος: Από το 1980 Καθηγητής της Γεωργίας στο Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών (Γ.Π.Α.) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας. Από τον Μαρτιο 2014 Ομότιμος Καθηγητής του Γ.Π.Α. Αριστούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών και διδάκτωρ του Παν/μίου του Reading στη Γεωργική Βοτανική. Διευθυντής του Τομέα Φυτικής Παραγωγής του Γ.Π.Α (1988/89). Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Γ.Π.Α. και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ίδιου Ιδρύματος (1991-1997). Πρύτανης του Γ.Π.Α. (2000-2004). Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γ.Π.Α. (2009-2013). Τον Μάρτιο του 2004 ανέλαβε το αξίωμα του Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007. Διετέλεσε Πρόεδρος και μέλος του τριμελούς Προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων (2003), εκλεγμένο τακτικό μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων (2003-2004), εκλεγμένος εκπρόσωπος της Συνόδου των Πρυτάνεων στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (2003-2004), μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος του κλάδου Γεωπονίας του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. (1997-2000). Από το 2005 έως το 2011 προήδρευσε της Διοικούσας Επιτροπής (Steering Committee) της Εκπαίδευσης για Αειφόρο Ανάπτυξη του ΟΗΕ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Εκπαίδευσης για Αειφόρο Ανάπτυξη (2005-2007). Διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δια Βίου Μάθησης και προήδρευσε της Διυπουργικής Επιτροπής για την εκπόνηση του σχεδίου Νόμου (τώρα ν. 3653/2008) για την έρευνα και την τεχνολογία (2005-2007). Μέλος του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.) (Μάιος-Νοέμβριος 2015). Μέλος του Συμβουλίου του Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας και Πιστοποίησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.) της Κυπριακής Δημοκρατίας (από Νοέμβριο 2015). Έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Έχει προταθεί από την Ακαδημία Αθηνών ως υποψήφιος της Ελλάδος για το Διεθνές Βραβείο Bertebo της Σουηδικής Γεωργικής Ακαδημίας (1999). Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα σε Συμβούλια Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συναντήσεις του Ο.Ο.Σ.Α., σε συνέδρια και στη Γενική Συνέλευση της UNESCO (Παρίσι, 2005).

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Χάρης Κοκκώσης: Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε. Έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και Πρόεδρος του ΕΟΤ. Καθηγητής Πολεοδομίας - Χωροταξίας στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2002 - σήμερα). Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου 1985-2002 (Τμήμα Περιβάλλοντος). Έχει διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό - ερευνητικό και συγγραφικό έργο σε θέματα ολοκληρωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης στην ανάπτυξη, τουρισμό, χωροταξία, περιβαλλοντική διαχείριση και σχεδιασμό. Σύμβουλος σε διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΟΣΑ, World Bank, FAO, UNEP, κλπ) σε θέματα σχεδιασμού για τουρισμό, χωροταξίας και περιβάλλοντος, διαχείρισης παράκτιων περιοχών, νησιωτικής ανάπτυξης με αποστολές σε Μεσογειακές και Αφρικανικές χώρες.

Aρχή Σελίδας

Αν. Καθηγήτρια Αρετή Κοντογιάννη: Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια (2013) στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, με γνωστικό αντικείμενο την Οικονομική Αξιολόγηση επιπτώσεων περιβαλλοντικών και ενεργειακών πόρων. Το επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει: 13 χρόνια διδακτικής εμπειρίας σε προ- και μεταπτυχιακό επίπεδο, συμμετοχή σε 50 ερευνητικά προγράμματα και παρουσιάσεις ερευνητικών αποτελεσμάτων σε περισσότερα από 100 συνέδρια και ημερίδες. Έχει 3 βιβλία σε διαδικασία συγγραφής και 65 δημοσιεύσεις σε συλλογικούς τόμους και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Από το 1998, η Αρετή είναι Ερευνητικός Εταίρος επί τιμή, στο Centre for Social and Economic Research on the Global Environment (CSERGE), University of East Anglia (UK). Υπήρξε εξωτερική σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος (DEFRA) της Αγγλίας σε θέματα συμμετοχικών μεθόδων και περιβαλλοντικής αξιολόγησης, και εξωτερική εμπειρογνώμονας σε μια σειρά εθνικών περιβαλλοντικών επιτροπών και ομάδων εργασίας (task forces). Το διάστημα 1998-2004, διετέλεσε Ακαδημαϊκή Συντονίστρια για το σχεδιασμό και την εφαρμογή του Δια-Πανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση. Από το 2009 είναι μέλος της Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (EMEKA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα βασικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι: διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη διαχείριση φυσικών πόρων, Ανάλυση Κόστους-Οφέλους των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (με έμφαση στη μη αγοραία αποτίμηση), Ολοκληρωμένη Ανάλυση Σεναρίων, Οικονομικά της προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και Ανάλυση συγκρούσεων (Stakeholder Analysis) στην περιβαλλοντική διαχείριση.

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Εμμανουήλ Μπαλτατζής: Ομότιμος Καθήγητης Ορυκτολογίας-Πετρολογίας του ΕΚΠΑ. Πτυχιούχος του Φυσιογνωστικού και Γεωλογικού Τμήματος του Ε.Κ.Π.Α. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Manchester και Υφηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. Διευθυντής του Τομέα Ορυκτολογίας-Πετρολογίας. Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Υπότροφος του Υπουργείου Συντονισμού, του ΕΙΕ και της Royal Society of London. Μέλος επιστημονικών εταιρειών εξωτερικού και εσωτερικού και μέλος της Επιτροπής Γεωλογίας του ΔΙΚΑΤΣΑ. Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΓΜΕ.
Συμμετοχές σε πολλά διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και πλήθος αναφορών στο έργο του. Τρεις βραβεύσεις από την Ακαδημία Αθηνών. Μέλος του editorial board διεθνών περιοδικών.
Εξωτερικός κριτής διδακτορικών διατριβών πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Αναστάσιος Νάστης: Πτυχιούχος Δασολογίας και πτυχιούχος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. MS και Ph.D. Λιβαδοπονίας, από το Utah State University των ΗΠΑ. Υφηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ. Διετέλεσε σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες και ως καθηγητής από το 1990 έως το 2009 στον Τομέα Λιβαδοπονίας και Άγριας Πανίδας του Α.Π.Θ. Επισκέπτης Καθηγητής στο Utah State University των ΗΠΑ. Εμπειρογνώμονας στο INRA της Γαλλίας. Εργασιακή εμπειρία στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Νιγηρία. Επιστημονικός υπεύθυνος σε 15 Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, τρία ελληνικά, συμμετοχή σε πολυάριθμα και εκπόνησε 76 μελέτες εφαρμογής. Οργάνωσε 7 εθνικά και 7 διεθνή συνέδρια. Δημοσίευσε 174 εργασίες και έχει συγγράψει δύο βιβλία. Έχει περισσότερες από 1000 βιβλιογραφικές αναφορές. Διετέλεσε: Συγκλητικός για έξη έτη, Πρόεδρος για δύο και Αναπληρωτής Πρόεδρος για τέσσερα έτη στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Μέλος της επιτροπής ερευνών του Α.Π.Θ. για δύο θητείες, Μέλος της “Standing Committee for Agricultural Research” της Ε.Ε. για πέντε έτη, Μέλος της Agrimed-EU committee for the “Agrosilvopastoral systems”, Μέλος της Agrimed-CIHEAM committee for “Sheep and Goat Nutrition” και διαφόρων επιτροπών στο πρώην Υπουργείο Γεωργίας, Μέλος του ΕΣΕΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης για δύο θητείες, Μέλος επιστημονικών εταιρειών και της επιτροπής αναγνώρισης τίτλων σπουδών αλλοδαπής στην Κύπρο για τέσσερα έτη. Έλαβε υποτροφίες: ΙΚΥ, Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Utah State University, USA και διακρίσεις της "Xi Sigma Pi" Η.Π.Α. και Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωϊκής Παραγωγής.

Aρχή Σελίδας

Καθηγήτρια Πολυξένη Νικολοπούλου - Σταμάτη: Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής Ειδικευμένη Παθολογοανατόμος-Κυτταρολόγος. Εισήγαγε την Περιβαλλοντική Παθολογική Ανατομική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οργάνωσε, υλοποίησε, διηύθυνε (2004-2014) και είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του 2ετούς Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων με επιπτώσεις στην υγεία». Ασχολείται με την έρευνα και τη διάγνωση. Διαθέτει εμπειρία στη διοργάνωση σεμιναρίων, εντατικών μαθημάτων και συνεδρίων, στη δόμηση ιατρικών, διδακτικών γνωστικών αντικειμένων και στο συντονισμό Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Διετέλεσε μέλος του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας. Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Περιβαλλοντική Υγεία. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου HCWH-Ευρώπη. Γραμματέας του Μαριολοπούλειου-Καναγκίνειου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος. Μέλος της IPPNW, από 1983, όλα τα μέλη της βραβευμένα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1985.

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Αναστάσιος Ξεπαπαδέας: Ο Αναστάσιος Ξεπαπαδέας είναι Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΔΕΟΣ) και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο Τμήμα ΔΕΟΣ έχει επίσης διατελέσει Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών και Πρόεδρος του Τμήματος. Υπήρξε επίσης Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών του ίδιου Τμήματος. Έχει Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (ΜΑ) στα Οικονομικά από το Οικονομικό Τμήμα του University of Manchester και Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ινστιτούτων (Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, University of Helsinki, Université Louis Pasteur, Strasbourg, Fontazionne ENI (FEEM), International Centre for Theoretical Physics). Υπήρξε Πρόεδρος της European Association of Environmental and Resource Economists και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, του Beijer Institute of Ecological Economics της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών. Κατά την δεκαετία (2005-2014) ήταν εκδότης (editor in chief) του περιοδικού Environment and Development Economics, του οποίου είναι τώρα μέλος του Editorial Board. Είναι associate editor των περιοδικών Dynamic Games and Applications και Studies in Non Linear Dynamics and Econometrics, ενώ έχει διατελέσει συν-εκδότης (co-editor) του Journal of Environmental Economics and Management, και associate editor των περιοδικών Environmental and Resource Economics και Water Resources Research. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, μεταξύ των οποίων τα American Economic Review, European Economic Review, Journal of Economic Dynamics and Control, Journal of Environmental Economics and Management, Journal of Mathematical Economics, Journal of Public Economics, Journal of Risk and Uncertainty, Environmental and Resource Economics, Regional Science and Urban Economics, Resource and Energy Economics, ενώ έχει εκδώσει σε διεθνείς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, τρία βιβλία ως συγγραφέας και πέντε ως επιμελητής έκδοσης. Με βάση το Google Scholar έχει σήμερα (Μάρτιος 2016) 4354 αναφορές (citations) και h-index = 34. Έχει συμμετάσχει ως κύριος ερευνητής και συντονιστής σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα οικονομικής θεωρίας και πολιτικής με εθνική και διεθνή χρηματοδότηση. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα χωροχρονικής ανάλυσης δυναμικών συστημάτων με εφαρμογές στην οικονομική μεγέθυνση και διαχείριση πόρων, οικονομικών της κλιματικής αλλαγής, περιβαλλοντικής πολιτικής, ανάλυσης οφέλους-κόστους και σχεδιασμού μικροοικονομικής πολιτικής, ανάλυσης κινδύνου.

Aρχή Σελίδας

Δρ. Κώστας Παπακωνσταντίνου: Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1946. Είναι πτυχιούχος του Φυσιογνωστικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Βιολογίας). Έχει εξειδικευθεί στην Ιχθυολογία και την Αλιεία σε ερευνητικά Ιδρύματα της Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ. Από το 1975 υπηρέτησε ως ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΘΕ). Από το 1989 μέχρι το 2012 εκλεγόταν διαδοχικά Δ/ντής του Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΘΕ και στο διάστημα 2010-2011 διετέλεσε διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ. Επίσης από το 1993 μέχρι το 2010 διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ. Ο Δρ Παπακωνσταντίνου έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια της ημεδαπής (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και Πανεπιστήμιο Αθηνών), αλλά και της αλλοδαπής όπως στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι (Ιταλία). Έχει ερευνητική εμπειρία περισσότερο από 35 χρόνια στην αλιευτική βιολογία, οικολογία, εκτίμηση των ιχθυοπληθυσμών και διαχείρισή τους στη Μεσόγειο Θάλασσα. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό εθνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων και σε είκοσι πέντε ήταν επιστημονικός υπεύθυνος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει κάνει περισσότερες από 250 επιστημονικές ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά επιστημονικα συνέδρια. Επίσης, είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας σε δέκα επιστημονικά βιβλία σχετικά με το ερευνητικό του αντικείμενο, ενώ έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά που αναφέρονται στην οικολογία και αλιευτική διαχείριση των βιολογικών πόρων. Έχει διατελέσει μέλος πολλών εθνικών και διεθνών επιστημονικών Επιτροπών και Οργανισμών, καθώς επίσης και αντιπρόσωπος ή σύμβουλος σε μεγάλο αριθμό εθνικών και διεθνών συναντήσεων που σχετίζονταν με την αειφόρο διαχείριση των αλιευτικών πόρων της Μεσογείου.

Aρχή Σελίδας

Αν. Καθηγητής Ανδρέας Παπανδρέου: Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Queen Mary College, University of London (1981) και κατόπιν απέκτησε πτυχία MSC (1982) στο London School of Economics και D. Phil. (1990) στο Merton College, Oxford University. Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Λέκτορας στο University College London, Fellow Οικονομικής στο Stockholm Environment Institute, Επίκουρος Καθηγητής στο Franklin and Marshall College, και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Το ερευνητικό και δημοσιευμένο έργο του σχετίζεται κυρίως με ζητήματα περιβαλλοντικής οικονομικής, θεσμικής οικονομικής και μικροοικονομικής. Μεταξύ των δημοσιεύσεων του είναι το βιβλίο με τίτλο «Εξωτερικότητα και Θεσμοί» (1994), Oxford Uni-versity Press.

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Δημήτριος Παπανικολάου: Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε το Πτυχίο Φυσιογνωσίας - Γεωγραφίας και Γεωλογίας. Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Γεωλογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες εκλεγόμενος Καθηγητής Δυναμικής και Τεκτονικής Γεωλογίας το 1993. Έχει κάνει μεταδιδακτορική έρευνα με υποτροφία στην Λωζάνη και διετέλεσε professeur associe στο Πανεπιστήμιο της Reims. Εχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, της Καρπαθο-Βαλκανικής Γεωλογικής Ένωσης, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Διευθυντής του ΕΚΘΕ, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και Project Leader του Προγράμματος IGCP 276 της UNESCO/IUGS. Από το 2003 είναι Crosby Lecturer στο ΜΙΤ και από το2008 Barnes distinguished Lecturer στο Texas University at Austin. Σήμερα είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης και Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών και Διευθυντής Σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Σωφρόνιος Παπουτσόγλου: Γεωπόνος, Υδροβιολόγος (M.Sc.), Ιχθυολόγος (Ph.D.), Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει μαθήματα Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας (Υδατοκαλλιεργειών). Ιδρυτής και Διευθυντής του ομώνυμου Εργαστηρίου (1977). Μεταδιδακτορικές του σπουδές έχουν πραγματοποιηθεί στη Σουηδία και στις Η.Π.Α. Είναι μέλος διεθνών οργανισμών και επιστημονικών εταιρειών. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά και μεταπτυχιακά προγράμματα ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται επτά βιβλία. Ερευνητικές του εργασίες δημοσιεύονται κυρίως σε ξένα επιστημονικά περιοδικά, ενώ εκλαϊκευμένα του άρθρα και επιστημονικές του απόψεις που αφορούν στην καταλληλότητα του περιβάλλοντος διαβιώσεως των ιχθύων και άλλων υδρόβιων οργανισμών έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιηθεί από ελληνικά και ξενόγλωσσα μέσα μαζικής ενημερώσεως.

Aρχή Σελίδας

Επ. Καθηγητής Χρήστος Ρεπαπής: Άμισθος Επίκουρος Καθηγητής, τέως Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου έκανε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη Φυσική και στη Μετεωρολογία των Φυσικών Επιστημών. Μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα πραγματοποίησε στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευ-νών των ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Minnesota των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Αγγλίας. Το 1972 διορίσθηκε Βοηθός στην Έδρα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, ακολούθως Επιμελητής και κατόπιν Υφηγητής (ά. επίκουρος καθηγητής). Το 1984 εξελέγη δια πρώτη φορά Διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και έκτοτε επανεκλεγόταν μέχρι της αποχωρήσεώς του το 2007. Έχει συνκαθοδηγήσει πολλές διδακτορικές διατριβές και έχει συγγράψει μόνος ή με συνεργάτες πολλές μελέτες σε θέματα κλιματολογίας και φυσικής της ατμοσφαίρας. Είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες και είναι μέλος του Δ.Σ. του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος.

Aρχή Σελίδας

Ισαάκ Σαμπεθάι: Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1950. Σπούδασε οικονομικά στις ΗΠΑ (B.A. από το Wesleyan University, M.A. από το Brown University). Προσλήφθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος το 1976, διετέλεσε Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών το 2001-2012 και στη συνέχεια Σύμβουλος της Διοίκησης. Το 1977 συμμετέσχε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (2001-2003) και του Δ.Σ. του ΙΟΒΕ (2006-2010). Έχει δημοσιεύσει μελέτες για τη διαρροή εγκεφάλων (1976), τις συνέπειες της ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων και την κοινωνική πολιτική (1981), τους περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας-αντιπαραβολή νομοθετικών ρυθμίσεων και συνδικαλιστικής δράσης (1982), την ελληνική αγορά εργασίας (1997 και 2000) και τη διαδικασία πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας (2006), ενώ έχει συμβάλει σε συλλογικές εκδόσεις της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΜΕΚΑ.

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης: Τμήμα Φυσικής Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα, msantam@phys.uoa.gr. Επισκέπτης καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Τόκυο, Πανεπιστήμιο Bolzano Iταλιας, Metropolitan University of London, National University of Singapore και στο Cyprus Institute. Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Επιστημονικός Εκδότης των Διεθνων περιοδικων ‘Journal of Advances Building Energy Research’, και Energy and Buildings Μέλος της Εκδοτικής επιστημονικής Επιτροπής των διεθνών Περιοδικών :Solar Εnergy, Energy and Buildings, Buildings Environment, Journal of Sustainable Energy, Journal of Low Carbon Technologies, Journal of Open Construction and Building Technology, and of the Journal of Ventilation. Εκδότης της επιστημονικής σειράς βιβλίων BEST, της εκδοτικής εταιρείας Earthscan, London. Εκδότης 12 διεθνών επιστημονικών βιβλίων σε θέματα σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Υποδιευθυντής της the Air Infiltration and Ventilation Center. Αντιπρόεδρος της World Society for Sustainable Energy Technologies. Συγγραφέας 210 επιστημονικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Επιμελητής δέκα ειδικών εκδόσεων διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Συντονιστής μεγάλων διεθνών επιστημονικών ερευνητικών έργων.

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Ευτύχιος Σαρτζετάκης: Ο Ευτύχιος Σαρτζετάκης είναι Καθηγητής Οικονομικών του Περιβάλλοντος στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας, Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οικονομική Επιστήμη και εκτελεστικός Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου. Ιδρυτικός Διευθυντής του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δίκαιο και Οικονομικά» (συνεργασία μεταξύ ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Μακεδονίας) και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών MSc in Sustainable Development στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Carleton University, University of British Columbia και Thompson Rivers University στον Καναδά. Στο τελευταίο διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην περιοχή των οικονομικών και της διαχείρισης του περιβάλλοντος. Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους, έχει παρουσιάσει την ερευνητική του δουλειά σε ένα μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων, είναι μέλος του Editorial Board του περιοδικού Environment and Development Economics και έχει διατελέσει κριτής σε πλειάδα διεθνών ακαδημαϊκών περιοδικών. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Copernicus Alliance (the European Network on Higher Education for Sustainable Development). Είναι επιστημονικός υπεύθυνος ενός μεγάλου αριθμού χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων, υπεύθυνος του πιστοποιημένου με EMAS Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συμμετείχε ως Lead Author στη σύνταξη του Millennium Ecosystem Assessment, έχει εκπονήσει μελέτες και έχει προσφέρει υπηρεσίες ως ειδικός σύμβουλος σε κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς στον Καναδά και την Ελλάδα.

Aρχή Σελίδας

Μιλτιάδης Σεφερλής: Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1966. Βιολόγος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (θέμα διδακτορικής διατριβής: «Ευτροφισμός και βαρέα μέταλλα σε φύκη του Θερμαϊκού Κόλπου) και MSc (Environment Pollution Control, τίτλος thesis: "Accumulation of heavy metals by the green alga Ulva rigida (Agardh) under three salinity regimes and extra metal loading") του Victorian University of Manchester, UK. Από το 1998 εργάζεται στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε έργα που αφορούν τη διαχείριση υδατικών πόρων, την ποιότητα των υδάτων κ.ά. Η ερευνητική δραστηριότητά του αφορά καλλιέργεια φυτοπλαγκτού, κοινωνίες φυτοπλαγκτού, εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υγρή χρωματογραφία υψηλής πίεσης, μεθόδους αναλυτικής χημείας για την ποιότητα του νερού, φασματογραφία ατομικής απορρόφησης, επιστημονική κατάδυση.

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Μιχαήλ Σκούρτος: Τακτικός καθηγητής Οικονομικών του Περιβάλλοντος στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Ερευνητικός Εταίρος του Centre for Social and Economic Research on the Global Environment (CSERGE), Πανεπιστημίου East Anglia, Μ. Βρεταννία. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Οικονομική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο J.W. Goethe της Φρανκφούρτης, Γερμανία. Ο κος Σκούρτος έχει υπερεικοσαετή εμπειρία διδασκαλίας και έρευνας στα οικονομικά του περιβάλλοντος. Υπηρέτησε ως εμπειρογνώμονας και εθνικός εκπρόσωπος σε εθνικές και διεθνείς επιστημονικές επιτροπές και fora πολιτικής (European Commission, OECD, UNEP/MAP, UNESCO, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΞ). Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής για την Παρακολούθηση της Περιβαλλοντικής Πολιτικής και των Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών (1998-2004). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την οικονομική αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη χρήση οικονομικών εργαλείων στην περιβαλλοντική προστασία, τα οικονομικά των υδάτινων πόρων, και τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής.

Aρχή Σελίδας

Δρ. Σταματόπουλος Κ. Χαράλαμπος: Είναι οικονομολόγος με διδακτορικό πτυχίο από το London School of Economics. Από τον Μάιο του 2011 είναι μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος και από τον Αύγουστο 2011 Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΙΑΣ ΑΕ. Από τον Δεκέμβριο του 2009 και μέχρι τον Μάρτιο του 2011 ήταν Πρόεδρος των Δ.Σ. ΟΠΑΠ ΑΕ, ΟΠΑΠ Sports Ltd και ΟΠΑΠ Κύπρου Ltd. Από τον Αύγουστο του 1999 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 ήταν Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ALPHA TRUST Α.Ε.Π.Ε.Υ. καθώς και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ALPHA TRUST Α.Ε.Δ.Α.Κ. Προηγουμένως, από το 1996 και μέχρι το 2001 υπήρξε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.». Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Ιονικής Τράπεζας από το 1996 έως το 1999 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιονικής Ξενοδοχειακής. Επίσης, έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Τ.Ε.Β.Α. (1995-1996), Πρόεδρος της ΔΙΕΘΝΙΚΗΣ και της Ε.Δ.Ε.Χ. και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης (1995-1996). Εργάστηκε ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εμπορίου (1987-1989) και ως Ειδικός Συνεργάτης στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού (1983-1985). Εργάστηκε επί σειρά ετών (1981-1995) ως στέλεχος της Τράπεζας Ελλάδος στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και στη συνέχεια στη Διεύθυνση Συναλλάγματος. Τέλος, έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ (1985-1987), της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (1994-1996) και του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛ.ΚΕ) (1996-1998).

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Γεώργιος Στουρνάρας: Καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας, Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπουδές: Πτυχίο Φυσιογνωστικού Τμήματος ΑΠΘ, Diplôme d’Etudes Approfondies (DEA) Géologie Appliquée, Doctorat de Spécialité, Géologie Appliquée Option Hydrogéologie, Université Joseph Fourier (Grenoble 1). Μετεκπαιδεύσεις: Bundensanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe (Hannover), Université Joseph Fourier, Institut Dolomieu (Grenoble 1). Τίτλοι: Καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημίου Joseph Fourier (Grenoble 1), Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δραστηριότητες: Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, Πρόεδρος Διεθνούς Επιτροπής Υδρογεωλογίας Διερρηγμένων Πετρωμάτων (ΙΑΗ), Μέλος πολλών Διεθνών και Ελληνικών Επιστημονικών Εταιρειών, μεταξύ των οποίων International Committee of Waste Disposal (IAEG)(Συντάκτης της Εθνικής Καταγραφής), COST Action 620-Vulnerability and Risk Mapping for the Protection of Karst Aquifers (EU) Εθνικός εκπρόσωπος, Global Water Partnership (Mediterranean), ISARM – INWEB (UNESCO, “Water and Culture in the Mediterranean” (Cornell University), Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής σε Ελληνικά και Διεθνή Περιοδικά, Συνέδρια και Ιδρύματα, Περισσότερες από 103 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή και Ελληνικά περιοδικά και συνέδρια και περισσότερες από 120 βιβλιογραφικές αναφορές. 15 Εκπαιδευτικές Πανεπιστημιακές Μονογραφίες. Συμμετοχή σε 30 επιστημονικά προγράμματα σε 24 χώρες εκτός της Ελλάδας σε αναπτυξιακά και έργα υποδομής και σε ερευνητικά θέματα. Ομιλεί: Γαλλικά, Αγγλικά (πολύ καλά) και Ισπανικά (μέτρια).

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Γρηγόριος Ι. Τσάλτας: Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος και Διεθνούς Δικαίου της Ανάπτυξης. Είναι Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και Ιδρυτικός Διευ-θυντής του επιστημονικού Κέντρου ΕΚεΠΕΚ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης). Μέλος του Δ. Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (ΕΔΔΔΣ), Μέλος του Δ. Σ. του Ινστιτούτου του Αιγαίου του Δι-καίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, Κάτοχος Έδρας Jean Monnet (Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναπτυσσόμενες Χώρες), Μέλος του Δ. Σ. του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Μέλος της Association Internationale du Droit de la Mer, Μέλος του Editorial Board των Aegean Review of the Law of the Sea and Maritime Law και NMIOTC MIO Journal. Πρόσφατα ανακηρύχθηκε chevalier dans l'ordre des Palmes Academiques από το γαλλικό κράτος. Έχει διατελέσει στο παρελθόν Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (2010-2012), Αντιπρόεδρος της Association Internationale du droit de l’urbanisme (AIDRU), Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Αττικής και πρώην επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης (I.C.A.D.E.). Κατέχει Doctorat D’Etat en Droit (άριστα) στο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Νομικών και Οικονομικών Επιστημών της Νί-καιας, Γαλλίας Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Institut Européen des Hautes Etudes Internationales του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, Γαλλίας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο με ειδίκευση στο Δίκαιο της Ανάπτυξης από το Institut du Droit de la Paix et du Développement του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, Γαλλί-ας και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από την Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Τα πεδία της ερευνητικής του ενασχόλησης περιλαμβάνουν: πολι-τικές και διεθνές δίκαιο της ανάπτυξης, διεθνές δίκαιο και διεθνής πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος, διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ευρωπαϊκές πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, γε-ωγραφία στις διεθνείς σπουδές.

Aρχή Σελίδας

Βασιλική Τσιαούση: Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ το 1990 και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Περιβαλλοντική Βιολογία στο ίδιο Τμήμα το 1995. Στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) εργάζεται από το 1994, όπου συμμετέχει σε δραστηριότητες σχετιζόμενες με τη διατήρηση της φύσης, την ποιότητα των υδάτων, τη βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή. Έχει εργαστεί σε έργα διατήρησης της φύσης προστατευόμενων περιοχών, σε δράσεις συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με το δίκτυο Natura 2000 (π.χ. έργο αναγνώρισης περιοχών, επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων) και σχετικά με τη βιοποικιλότητα (π.χ. σύνταξη σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα και Σχεδίου Δράσης, συμμετοχή σε Διασκέψεις για τη βιοποικιλότητα). Συμμετέχει σε δράσεις για την αναγνώριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν. Δραστηριοποιείται σε θέματα ποιότητας υδάτων καθώς το ΕΚΒΥ είναι φορέας λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων των λιμνών σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα.

Aρχή Σελίδας

Δρ. Γεώργιος Τσελιούδης: Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 1961. Αποφοίτησε από το Φυσικό τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου και στην συνέχεια πήρε Μάστερ στην Μετεωρολογία από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στην Φλόριντα και διδακτορικό στην Κλιματική Αλλαγή από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στην Νέα Υόρκη. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπήρξε ερευνητής στο Ινστιτούτο Διαστημικών Σπουδών Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ και στο τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε στην συγγραφή της Τρίτης Έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.

Aρχή Σελίδας

Καθηγητής Ιωάννης Υφαντόπουλος: Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Οικονομικά της Υγείας και της Κοινωνικής Πολιτικής. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) (Bachelor of Science) και Διδάκτωρ (Doctor of Philosophy) του Πανεπιστημίου ΥΟΡΚ Αγγλίας. Διετέλεσε Επιστημονικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας, σε διαφορετικές Κυβερνήσεις, και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλές Παγκόσμιες και Πανευρωπαϊκές Συναντή-σεις. Συμμετείχε ως Σύμβουλος σε Διεθνείς Οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (World Health Organization), η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), η Ευρωπαϊκή Κοινότητα (European Commission), το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (I.L.O.), και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. (O.E.C.D). Εργάσθηκε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (Στατιστική Υπηρεσία) (Eurostat), και δίδαξε σε Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε πολυάριθμα ξένα Πανεπιστήμια. Έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορες χώρες της υφηλίου για τα συστήματα υγείας και την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στις Ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα διετέλεσε Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ. Έχει γράψει 23 Βιβλία, και 260 περίπου άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στην Διεθνή βιβλιογραφία. Οι μελέτες έχουν εκδοθεί από έγκυρους εκδοτικούς οίκους όπως το Oxford University Press, και το Springer, και έχουν μεταφρασθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρουμάνικα, Ρωσικά και Αζέρικα.

Aρχή Σελίδας

Δρ. Πάνος Χατζηνικολάου: Αναπληρωτής Καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων (EEWRC) του Ινστιτούτου Κύπρου. Απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθήνας και , πραγματοποίησε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge της Αγγλίας Διδακτορική και Μεταδιδακτορική έρευνα μέχρι το 2005 και μετά διετέλεσε μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2006 έως το 2008 ήταν Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Frederick και από το 2008 έως το 2015 διετέλεσε Αναπληρωτής Επιστημονικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κύπρου. Είναι σημείο επαφής για την περιοχή Μέση Ανατολή - Βόρεια Αφρική του Πειράματος CORDEX από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Έρευνας για το Κλίμα (WCRP). Έχει πάνω από 20 χρόνια ερευνητικής και επαγγελματικής ενασχόλησης στις Ατμοσφαιρικές Επιστήμες με έμφαση στην ανάπτυξη και εφαρμογή ατμοσφαιρικών και κλιματικών μοντέλων παγκόσμιας και περιφερειακής κλίμακας. Άλλα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η σχέση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και χημικής σύνθεσης της ατμόσφαιρας και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Aρχή Σελίδας