EN

Μακροπροληπτική πολιτική

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και εντοπίζει πιθανούς συστημικούς κινδύνους.  

Στη συνέχεια σχεδιάζει και εφαρμόζει μέτρα για τη μείωση της συσσώρευσης των συστημικών κινδύνων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το σύνολο αυτών των μέτρων αποτελεί τη μακροπροληπτική πολιτική.

Τα μακροπροληπτικά μέτρα αφορούν το σύνολο ή σημαντικά τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε αντίθεση με τη μικροπροληπτική εποπτεία, που στοχεύει σε επιμέρους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η άσκηση της μακροπροληπτικής πολιτικής, δηλαδή η μακροπροληπτική αρμοδιότητα, έχει ως στόχο τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ενδιάμεσοι στόχοι

Για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Τράπεζα της Ελλάδος επιδιώκει τους παρακάτω ενδιάμεσους στόχους:

  1. Την αποφυγή υπερβολικής πιστωτικής επέκτασης και μόχλευσης.
  2. Την πρόληψη και τον περιορισμό της υπερβολικής ασυμφωνίας ληκτότητας απαιτήσεων-υποχρεώσεων και της έλλειψης ρευστότητας της αγοράς.
  3. Τον περιορισμό της άμεσης και έμμεσης συγκέντρωσης χρηματοδοτικών ανοιγμάτων.
  4. Τον περιορισμό των συστημικών επιπτώσεων λόγω εσφαλμένων κινήτρων, με σκοπό τη μείωση του ηθικού κινδύνου.
  5. Την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στρατηγική μακροπροληπτικής πολιτικής

Η Τράπεζα της Ελλάδος διαμόρφωσε στρατηγική για την άσκηση της μακροπροληπτικής πολιτικής, η οποία συνδέει τους ενδιάμεσους στόχους με τα διαθέσιμα μακροπροληπτικά μέτρα, σύμφωνα με τα παρακάτω στάδια:

  1. Παρακολούθηση των κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε αυτό το στάδιο εντοπίζονται οι ευπάθειες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αναγνωρίζονται οι συναφείς συστημικοί κίνδυνοι.
  2. Επιλογή των κατάλληλων μακροπροληπτικών μέτρων. Η επιλογή γίνεται με σκοπό την πρόληψη και τον περιορισμό των συναφών συστημικών κινδύνων. 
  3. Εφαρμογή των μακροπροληπτικών μέτρων. Σε αυτό το στάδιο λαμβάνονται αποφάσεις αναφορικά με τη χρήση (ενεργοποίηση, βαθμονόμηση, απενεργοποίηση) των κατάλληλων μακροπροληπτικών μέτρων για να επιτευχθούν οι ενδιάμεσοι στόχοι μακροπροληπτικής πολιτικής.
  4. Αξιολόγηση της εφαρμογής των μακροπροληπτικών μέτρων. Σε αυτό το στάδιο εξετάζονται τα αποτελέσματα της χρήσης των μακροπροληπτικών μέτρων και εξάγονται σχετικά συμπεράσματα.

Μακροπροληπτικά μέτρα

Το ρυθμιστικό πλαίσιο για την επίτευξη των στόχων της μακροπροληπτικής πολιτικής προβλέπει μια δέσμη μακροπροληπτικών μέτρων.  

 Content Editor

​ Συνολική Απαίτηση Αποθεμάτων Ασφαλείας

Η συνολική απαίτηση αποθεμάτων ασφαλείας περιλαμβάνει το Απόθεμα Ασφαλείας Διατήρησης Κεφαλαίου προσαυξημένο κατά το ειδικό αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας κάθε ιδρύματος (όπως προβλέπεται στο άρθρο 123 του νόμου 4261/2014), το απόθεμα ασφαλείας των παγκοσμίως συστημικά σημαντικών ιδρυμάτων (G-SII), το απόθεμα ασφαλείας των λοιπών συστημικά σημαντικών ιδρυμάτων (O-SII) και το απόθεμα ασφαλείας συστημικού κινδύνου.   

Η συνολική απαίτηση αποθεμάτων ασφαλείας αποτελείται από κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1). 


Αρχεία


Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι