Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα
  Rss Feeds

Εκδηλώσεις

Παρουσίαση της έκθεσης
The Economics of Climate Change 
18 Δεκεμβρίου 2018

Στην εκδήλωση αυτή η ΕΜΕΚΑ παρουσίασε την τελευταία της έκδοση The Economics of Climate Change, στόχος της οποίας είναι η παρουσίαση των μεθόδων με τις οποίες η οικονομική επιστήμη εντάσσει την κλιματική αλλαγή στα σύγχρονα μακροοικονομικά υποδείγματα, σχεδιάζει πολιτικές μετριασμού και προσαρμογής, εκτιμά τις ζημιές από αυτήν στο ΑΕΠ, προσδιορίζει τη σημασία που δίνουμε στις μελλοντικές γενεές και εξετάζει διεθνείς συνεργασίες για την αντιμετώπισή της.

Ο Διοικητής κ. Γιάννης Στουρνάρας χαιρέτισε την εκδήλωση (βρείτε εδώ τον χαιρετισμό), ενώ τον τόμο παρουσίασαν ο Ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός (η ομιλία εδώ) και η συγγραφική ομάδα, αποτελούμενη από τους καθηγητές Αναστάσιο Ξεπαπαδέα (η παρουσίαση εδώ), Γεώργιο Οικονομίδη (η παρουσίαση εδώ), Ανδρέα Παπανδρέου (η παρουσίαση εδώ) και Ευτύχιο Σαρτζετάκη (η παρουσίαση εδώ).

Climate Change Ready, 19 Οκτωβρίου 2018


Με επίκεντρο την εκπαίδευση των νέων, η ΕΜΕΚΑ διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής ΄Ερευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) του Παντείου Πανεπιστημίου, το σεμινάριο "Climate Change Ready" για το ομώνυμο πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών, στο πλαίσιο του ERASMUS+, που διοργανώνει για την Ελλάδα το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά.

Οι ομιλητές, κ. Δημήτρης Μπανούσης από το  ΕΚεΠΕΚ και η κα Θεοδώρα Αντωνακάκη από την ΕΜΕΚΑ, αναφέρθηκαν σε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της και έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη βιωσιμότητα και πιο συγκεκριμένα στους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τις διαλέξεις και κατά τη διάρκεια μιας διαδραστικής συνεδρίας, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες ανά χώρα, συζήτησαν γύρω απο τους 17 στόχους και παρουσίασαν τον σημαντικότερο στόχο για τη χώρα τους.

Μετά το σεμινάριο, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου έμαθαν για την ιστορία του νομίσματος και την ιστορία του ευρώ.

Απονομή τιμητικού βραβείου, 28 Απριλίου 2017

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με την ευκαιρία του εορτασμού των δέκα πέντε χρόνων δραστηριότητάς του, απένειμε τιμητικό βραβείο στην ΕΜΕΚΑ της Τράπεζας της Ελλάδος για τη λίαν επιτυχή συνεισφορά της στον τομέα της κατάρτισης του Εθνικού Σχεδιασμού και της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Κυκλική οικονομία: ένα οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος,
24 Νοεμβρίου 2016

Σε συνθήκες ραγδαίας εξάντλησης των φυσικών πόρων παγκοσμίως, η έμφαση στην πιο αποτελεσματική χρήση τους και στην ελαχιστοποίηση της σπατάλης είναι αναγκαστικές και επείγουσες επιλογές. Αυτό συνεπάγεται τη μετάβαση από το πρότυπο της σημερινής “γραμμικής” οικονομίας ―που ξεκινά από τη λήψη πόρων από τη φύση, συνεχίζει με την κατασκευή προϊόντων και την κατανάλωσή τους και καταλήγει στην απόρριψή τους― σε ένα πρότυπο “κυκλικής” (circular) οικονομίας. Κυκλική οικονομία σημαίνει ότι η αξία των προϊόντων, των υλικών και των πόρων παραμένει στην οικονομία όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ η παραγωγή αποβλήτων περιορίζεται στο ελάχιστο. Η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί παρεμβάσεις από την πλευρά της προσφοράς (οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους) και από την πλευρά της ζήτησης (που συνδέονται με τη συμπεριφορά των καταναλωτών), καθώς και αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων (με κατάλληλα οικονομικά κίνητρα και συμμετοχή της κοινωνίας).

Αναγνωρίζοντας την προοπτική της κυκλικής οικονομίας ως βιώσιμου οικονομικού μοντέλου για το μέλλον, καθώς και την ανάγκη τόσο της ευαισθητοποίησης του κοινού όσο και της ενημέρωσης των φορέων, η ΕΜΕΚΑ συνδιοργάνωσε, με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ένα τεχνικό εργαστήριο για την κυκλική οικονομία, που πραγματοποιήθηκε στις 24.11.2016 με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το ευρύτερο κοινό με θέμα “Κυκλική οικονομία, ένα οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος”. Σε αυτά παρουσιάστηκε η γαλλική προσέγγιση στην κυκλική οικονομία και οι σχετικές βέλτιστες πρακτικές, ενώ συζητήθηκαν επίσης η τρέχουσα πολιτική της ΕΕ και τα οφέλη για την ανταγωνιστικότητα, την αειφόρο ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, αίθουσα
Theo Angelopoulos.

Ομιλητές:
- Christophe Chantepy, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα,
- Σωκράτης Φάμελλος, Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
- François-Michel Lambert, Βουλευτής, Πρόεδρος του γαλλικού Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας,
- Matthieu Orphelin, Διευθυντής κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης αποβλήτων της ADEME,
- Γιώργος Κρεμλής επικεφαλής της Διοικητικής Μονάδας Περιβαλλοντικής Ενσωμάτωσης και Εκτιμήσεων Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τις ομιλίες προλόγισε και συντόνισε ο Παντελής Κάπρος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέλος της ΕΜΕΚΑ. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Δείτε εδώ το βίντεο και τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης.


Η πρόκληση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και το COP21,
5 Νοεμβρίου 2015

Η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΜΕΚΑ) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργάνωσαν συζήτηση στρογγυλής τράπεζας την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 21η Διάσκεψη Μερών για την κλιματική αλλαγή (COP21), που έλαβε χώρα στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015.

Στη συζήτηση πήραν μέρος:

- o Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Chantepy,
- ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης,
- ο καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος, Πρόεδρος του Global Water Partnership-Mediterranean και του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη,
- ο Dominique Raynaud, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του CNRS, Εργαστήριο Παγετωνολογίας και Γεωφυσικής του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Joseph Fourier της Grenoble, μέλος του IPCC,
- ο Vincent-Henri Peuch, Διευθυντής της Υπηρεσίας παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Προγράμματος Copernicus, Μηχανικός Έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων,
- ο Παντελής Κάπρος, Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μέλος της ΕΜΕΚΑ και
- ο Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επίσης μέλος της ΕΜΕΚΑ.

Τη συζήτηση διεύθυνε ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, Συντονιστής της EMEKA, και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Δείτε κινηματογραφημένη την εκδήλωση


Δημόσια διαβούλευση «Athens World Wide Views για το Κλίμα και την Ενέργεια», 6 Ιουνίου 2015

Δημόσια διαβούλευση για την κλιματική αλλαγή οργανώθηκε στην Αθήνα από την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος, το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η διαβούλευση, με την επωνυμία Athens World Wide Views για το Κλίμα και την Ενέργεια, εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγαλύτερης σε παγκόσμιο επίπεδο δημόσιας διαβούλευσης για το περιβάλλον, που οργανώθηκε την ίδια μέρα σε 75 χώρες, ενόψει της 21ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21).

Στη διαβούλευση συμμετείχαν 122 πολίτες οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους σε 30 κρίσιμα ερωτήματα για το κλίμα ενώ τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στις 24 Ιουνίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα κ. Jean Loup Kuhn-Delforge και εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής. Εισηγητική παρουσίαση έκανε ο Καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός και Συντονιστής της ΕΜΕΚΑ, ενώ τα αποτελέσματα της διαβούλευσης παρουσίασε η Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κα Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Επιστημονική Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Υγεία».

Τα παγκόσμια αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, παρουσιάζονται στους υπεύθυνους για τη χάραξη της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής, ενώ θα κατατεθούν και στην 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21), που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στο τέλος του χρόνου.

Σχετικοί σύνδεσμοι:


Ημερίδα «Ελληνικός τουρισμός και κλιματική αλλαγή: πολιτικές προσαρμογής και νέα στρατηγική ανάπτυξης», 9 Ιουλίου 2013

Με στόχο την αξιοποίηση της έρευνας και του επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης προτάσεων επί των πολιτικών προσαρμογής, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τομέα του τουρισμού, συνδιοργανώθηκε, από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, ημερίδα με θέμα «Ελληνικός τουρισμός και κλιματική αλλαγή: πολιτικές προσαρμογής και νέα στρατηγική ανάπτυξης». Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Ιουλίου 2013, στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων του τουρισμού, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση ειδικής έκθεσης με προτάσεις προσαρμογής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον ελληνικό τουρισμό.

Κινηματογραφημένο υλικό:

Παρουσιάσεις ημερίδας:


Παρουσίαση της Έκθεσης ''Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα'',
1η Ιουνίου 2011

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την 1η Ιουνίου 2011, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών διάρκειας 26 μηνών, όπως αυτές καταγράφηκαν στη σχετική Έκθεση της Επιτροπής. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Α. Παπανδρέου, ενώ την Έκθεση παρουσίασε ο ακαδημαϊκός και Συντονιστής της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής κ. Χρήστος Ζερεφός. Στην εκδήλωση, εκτός του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεωργίου Προβόπουλου, μίλησαν η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη και ο πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε κ. Σταύρος Δήμας. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Χατζηνικολάου.

Για να δείτε την παρουσίαση της Έκθεσης, πατήστε εδώ.


Ανακοίνωση έναρξης εργασιών της Επιτροπής, 16 Ιουνίου 2009

Στις 16 Ιουνίου 2009, με πρωτοβουλία του τότε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεωργίου Α. Προβόπουλου ανακοινώθηκε η σύσταση της Επιτροπής από διακεκριμένους επιστήμονες, στην οποία ανατέθηκε το έργο της εκπόνησης μελέτης σχετικά με τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της Κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.