EN

Η ΕΜΕΚΑ πραγματοποιεί πλήθος επιστημονικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων με σκοπό να γνωστοποιήσει τα πορίσματα του ερευνητικού της έργου στην επιστημονική κοινότητα και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και γενικότερα να ενημερώσει το κοινό και να αναδείξει τη σημασία του θέματος της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.

Τις δράσεις μπορείτε να τις δείτε παρακάτω. Πατώντας το σύμβολο (+) μπορείτε να δείτε το αναλυτικό περιεχόμενο ανά δράση.

Διαδικτυακή ημερίδα «Η Χρηματοδότηση της προσαρμογής στην Ελλάδα: Σύγχρονες προκλήσεις και ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού τομέα» (“Adaptation Finance in Greece: Current challenges and the role of the financial sector”)»

24 Μαΐου 2022

24 Μαΐου 2022

Η διαδικτυακή ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Πράσινο Ταμείο. Κεντρικό θέμα της ημερίδας ήταν η χρηματοδότηση της απαιτούμενης προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ένα ζήτημα πιο επίκαιρο από ποτέ, που επιτάσσει την ανάγκη προετοιμασίας για τις επιπτώσεις της και τις μεταβολές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου "LIFE-IP AdaptInGR - Boosting the implementation of adaptation policy across Greece", που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life.

Δείτε ξανά την εκδήλωση εδώ

Διάλεξη «Είναι απαραίτητο και δυνατό να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε +1,5°C, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία του Παρισιού; Η περίπτωση της περιοχής της Μεσογείου»

28 Μαΐου 2019

28 Μαΐου 2019

Διάλεξη του Joël Guiot, Διευθυντή Έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος και εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Αειφόρος ανάπτυξη», που εφέτος είχε ως κεντρικό θέμα: «Κλιματική αλλαγή: Κίνδυνοι και διαχείριση καταστροφών».

Βίντεο (στα γαλλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά)

Σχετικός σύνδεσμος

Σεμινάριο “Economic policy –including monetary policy– and climate change”

13 Μαΐου 2019

13 Μαΐου 2019

Μετά την ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου «Οικονομική Πολιτική –συμπεριλαμβανομένης της νομισματικής πολιτικής– και κλιματική αλλαγή», το σεμινάριο αυτό παρουσίασε τα πορίσματα της διετούς εργασίας για τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής, που εκπονήθηκε από τους: Γιώργο Οικονομίδη, (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ανδρέα Παπανδρέου (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ευτύχιο Σαρτζετάκη (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Αναστάσιο Ξεπαπαδέα (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο της Μπολόνια).

Δείτε τις παρουσιάσεις του σεμιναρίου

Παρουσίαση σεμιναρίου - Andreas Papandreou

Παρουσίαση σεμιναρίου - Anastasios Xepapadeas

Παρουσίαση σεμιναρίου - Eftichios Sartzerakis

Παρουσίαση σεμιναρίου - George Economides και Anastasios Xepapadeas

Συμμετοχή στο ελληνικό φόρουμ «Συγκλίσεις»

2 Απριλίου 2019

2 Απριλίου 2019

Η ΕΜΕΚΑ της Τράπεζας της Ελλάδος διοργάνωσε, στο πλαίσιο του Forum Συγκλίσεις, τη συνεδρία «Κλίμα και Πόλεις: Προκλήσεις και Λύσεις». Τη συζήτηση συντόνισε η Θεοδώρα Αντωνακάκη και συμμετείχαν οι: Έλενα Αθουσάκη, Υπεύθυνη βιώσιμης ανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής, PwC Greece. Βαγγέλης Γερασόπουλος, Διευθυντής Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου Γεωπαρατήρησης. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Ειδικευμένη Παθολογοανατόμος, μέλος ΕΜΕΚΑ. Τάσος Ξεπαπαδέας, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, μέλος ΕΜΕΚΑ. Ανδρέας Παπανδρέου, Συμπρόεδρος SDSN Greece, Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος ΕΜΕΚΑ. Κωνσταντίνος Σερράος, Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Βιβλιοπαρουσίαση “The Economics of Climate Change”

18 Δεκεμβρίου 2018

18 Δεκεμβρίου 2018

Επ’ ευκαιρία της έκδοσης της μελέτης, The Economics of Climate Change, η ΕΜΕΚΑ διοργάνωσε εκδήλωση παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2018. 

Σεμινάριο με θέμα: «Climate Change Ready»

19 Οκτωβρίου 2018

19 Οκτωβρίου 2018

Με επίκεντρο την εκπαίδευση των νέων, η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής ΄Ερευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) του Παντείου Πανεπιστημίου, ειδικό σεμινάριο για μαθητές από έξι ευρωπαϊκές χώρες, για το "Climate Change Ready", πρόγραμμα του ERASMUS+, που διοργανώνει το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την ΕΜΕΚΑ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) του Παντείου Πανεπιστημίου και απευθυνόταν σε μαθητές από έξι ευρωπαϊκές χώρες, για το πρόγραμμα "Climate Change Ready"του ERASMUS+, που διοργανώνει το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά. Ομιλητές ήταν ο κ. Δημήτρης Μπανούσης από το ΕΚεΠΕΚ και η κα Θεοδώρα Αντωνακάκη από την ΕΜΕΚΑ, αναφέρθηκαν σε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της και έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη βιωσιμότητα και πιο συγκεκριμένα στους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αυτοί διαμορφώθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, κατά τη διάρκεια μιας διαδραστικής συνεδρίας, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες ανά χώρα, συζήτησαν γύρω από τους 17 στόχους και κατόπιν επέλεξαν και παρουσίασαν τον σημαντικότερο στόχο για τη χώρα τους.

Εργαστήριο με θέμα: «Κυκλική οικονομία: ένα οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος»

24 Νοεμβρίου 2016

24 Νοεμβρίου 2016

To εργαστήριο διοργανώθηκε από κοινού ΕΜΕΚΑ με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, και πραγματοποιήθηκε στις 24.11.2016 με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το ευρύτερο κοινό με θέμα “Κυκλική οικονομία, ένα οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος”.

Αναγνωρίζοντας την προοπτική της κυκλικής οικονομίας ως βιώσιμου οικονομικού μοντέλου για το μέλλον, καθώς και την ανάγκη τόσο της ευαισθητοποίησης του κοινού όσο και της ενημέρωσης των φορέων, παρουσιάστηκε η γαλλική προσέγγιση στην κυκλική οικονομία και οι σχετικές βέλτιστες πρακτικές, ενώ συζητήθηκαν επίσης η τρέχουσα πολιτική της ΕΕ και τα οφέλη για την ανταγωνιστικότητα, την αειφόρο ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Σε συνθήκες ραγδαίας εξάντλησης των φυσικών πόρων παγκοσμίως, η έμφαση στην πιο αποτελεσματική χρήση τους και στην ελαχιστοποίηση της σπατάλης είναι αναγκαστικές και επείγουσες επιλογές. Αυτό συνεπάγεται τη μετάβαση από το πρότυπο της σημερινής “γραμμικής” οικονομίας ―που ξεκινά από τη λήψη πόρων από τη φύση, συνεχίζει με την κατασκευή προϊόντων και την κατανάλωσή τους και καταλήγει στην απόρριψή τους― σε ένα πρότυπο “κυκλικής” (circular) οικονομίας. Κυκλική οικονομία σημαίνει ότι η αξία των προϊόντων, των υλικών και των πόρων παραμένει στην οικονομία όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ η παραγωγή αποβλήτων περιορίζεται στο ελάχιστο. Η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί παρεμβάσεις από την πλευρά της προσφοράς (οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους) και από την πλευρά της ζήτησης (που συνδέονται με τη συμπεριφορά των καταναλωτών), καθώς και αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων (με κατάλληλα οικονομικά κίνητρα και συμμετοχή της κοινωνίας).

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, αίθουσα Theo Angelopoulos.

Ομιλητές: 

 • Christophe Chantepy, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα,
 • Σωκράτης Φάμελλος, Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 • François-Michel Lambert, Βουλευτής, Πρόεδρος του γαλλικού Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας,
 • Matthieu Orphelin, Διευθυντής κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης αποβλήτων της ADEME,
 • Γιώργος Κρεμλής, επικεφαλής της Διοικητικής Μονάδας Περιβαλλοντικής Ενσωμάτωσης και Εκτιμήσεων Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Τις ομιλίες προλόγισε και συντόνισε ο Παντελής Κάπρος, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέλος της ΕΜΕΚΑ. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. 

Δείτε το βίντεο και τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης

Συζήτηση με θέμα: «Η πρόκληση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και το COP21»

5 Νοεμβρίου 2015

5 Νοεμβρίου 2015

Η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΜΕΚΑ) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργάνωσαν συζήτηση στρογγυλής τράπεζας την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 21η Διάσκεψη Μερών για την κλιματική αλλαγή (COP21), που έλαβε χώρα στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος:

 • o Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Chantepy,
 • ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης,
 • ο καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος, Πρόεδρος του Global Water Partnership-Mediterranean και του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη,
 • ο Dominique Raynaud, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του CNRS, Εργαστήριο Παγετωνολογίας και Γεωφυσικής του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Joseph Fourier της Grenoble, μέλος του IPCC,
 • ο Vincent-Henri Peuch, Διευθυντής της Υπηρεσίας παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Προγράμματος Copernicus, Μηχανικός Έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων,
 • ο Παντελής Κάπρος, Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μέλος της ΕΜΕΚΑ και
 • ο Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επίσης μέλος της ΕΜΕΚΑ. 

Τη συζήτηση διηύθυνε ο Συντονιστής της EMEKA, Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, , και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Δείτε κινηματογραφημένη την εκδήλωση

Δημόσια διαβούλευση με θέμα: «Athens World Wide Views για το Κλίμα και την Ενέργεια»

6 Ιουνίου 2015

6 Ιουνίου 2015

Δημόσια διαβούλευση για την κλιματική αλλαγή οργανώθηκε στην Αθήνα από την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος, το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η διαβούλευση, με την επωνυμία Athens World Wide Views για το Κλίμα και την Ενέργεια, εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγαλύτερης σε παγκόσμιο επίπεδο δημόσιας διαβούλευσης για το περιβάλλον, που οργανώθηκε την ίδια μέρα σε 75 χώρες, ενόψει της 21ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21).

Στη διαβούλευση συμμετείχαν 122 πολίτες οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους σε 30 κρίσιμα ερωτήματα για το κλίμα ενώ τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στις 24 Ιουνίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Jean Loup Kuhn-Delforge και εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος ο Χαράλαμπος Σταματόπουλος, μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής. Εισηγητική παρουσίαση έκανε ο Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός και Συντονιστής της ΕΜΕΚΑ, ενώ τα αποτελέσματα της διαβούλευσης παρουσίασε η Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, Επιστημονική Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Υγεία».

Τα παγκόσμια αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, παρουσιάζονται στους υπεύθυνους για τη χάραξη της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής, ενώ θα κατατεθούν και στην 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21), που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στο τέλος του χρόνου.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Ημερίδα με θέμα: «Ελληνικός τουρισμός και κλιματική αλλαγή: πολιτικές προσαρμογής και νέα στρατηγική ανάπτυξης»

9 Ιουλίου 2013

9 Ιουλίου 2013

Η ημερίδα με θέμα «Ελληνικός τουρισμός και κλιματική αλλαγή: πολιτικές προσαρμογής και νέα στρατηγική ανάπτυξης» συνδιοργανώθηκε, από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Τρίτη 9 Ιουλίου 2013, στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Στόχος της ημερίδας ήταν  η αξιοποίηση της έρευνας και του επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης προτάσεων επί των πολιτικών προσαρμογής, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τομέα του τουρισμού. Συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων του τουρισμού και ακολούθησε η έκδοση ειδικής έκθεσης με προτάσεις προσαρμογής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον ελληνικό τουρισμό.

Κινηματογραφημένο υλικό:

Παρουσιάσεις ημερίδας: 

Παρουσίαση της Έκθεσης ''Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα''

1η Ιουνίου 2011

1η Ιουνίου 2011

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την 1η Ιουνίου 2011, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών διάρκειας 26 μηνών, όπως αυτές καταγράφηκαν στη σχετική Έκθεση της Επιτροπής. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Α. Παπανδρέου, ενώ την Έκθεση παρουσίασε ο ακαδημαϊκός και Συντονιστής της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Ζερεφός. Στην εκδήλωση, εκτός του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γεωργίου Προβόπουλου, μίλησαν η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε Σταύρος Δήμας. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου.

Έναρξη εργασιών της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής

16 Ιουνίου 2009

16 Ιουνίου 2009

Στις 16 Ιουνίου 2009, με πρωτοβουλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γεωργίου Α. Προβόπουλου ανακοινώθηκε η σύσταση της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής από διακεκριμένους επιστήμονες, στην οποία ανατέθηκε το έργο της εκπόνησης μελέτης σχετικά με τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της Κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα

Αυτό το website χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας σας. Μάθετε περισσότερα
Αποδέχομαι